e-news.cz - kurzy
Reklama

Z Brna se valí křupaví červíci, hmyz s příchutí soli a chilli

29.08.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Z Brna se valí křupaví červíci, hmyz s příchutí soli a chilli

V Brně na náměstí Svobody mohou účastníci Food&Drink Festu ochutnat na stánku Craft Beer křupavé červíky WORM UP se

solí a chilli. Jsou to sušené larvy Potemníka moučného, což ale není klasický moučný červ, který se běžně objevuje v našich kuchyních. Potemník moučný, tedy jeho larvy, byly spolu s dalšími 5 druhy hmyzu uznané Evropskou unií v roce 2018 jako potravina nového typu.
Křupaví červíci z larev Potemníka jsou velmi výživní – mají vysoký podíl bílkovin (50 procent) a nenasycených mastných kyselin (30 procent), naopak žádný cukr. Zároveň jsou šetrní k přírodě, jelikož se na jejich chov a zpracování spotřebuje výrazně méně vody, krmiva a prostoru, než to je v případě prasat či krav.
Ti, kteří se odvážili tuto hmyzí specialitu ochutnat, byli překvapení její výbornou chutí. „Největší problém je překonat své předsudky. Kdo se odváží ochutnat naše křupavé červíky, je většinou nadšený, jak skvěle chutnají. Pak se k němu přidají i další odvážlivci a pytlík červíků rychle zmizne,“ říká Libor Sloupenský, zakladatel společnosti WormUP s.r.o.
Rodinná firma WormUP, která vyrábí slané speciality z hmyzu, vznikla teprve v březnu tohoto roku. „Za tak krátkou dobu jsme ušli obrovský kus cesty. Často na ní slýcháme odpověď NE z různých stran – od technologů, poradců, potenciálních partnerů. Teď už ale víme, že to je jenom informace o tom, kudy cesta nevede. Naučili jsme se ptát, kudy cesta vede a nacházet nová řešení,“ doplňuje Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy.
Prvním festivalem, kde se firma se svými křupavými červíky prezentuje, je právě brněnský Food&Drink Fest. Dále jsou v plánu Garden Food Festivaly v Uherském Hradišti a v Olomouci, Food festival na zámku v Kostelci nad Orlicí. Podle výsledků z brněnského festivalu se rozhodne o účasti na dalších food festivalech v Praze. Společnost je aktuálně ve fázi domlouvání odběrných míst a partnerů. Na spolupráci již kývnul pivní bar Výčep na stojáka na Jakubském náměstí, další místa jsou v jednání. Za cenu 99 korunza 20 g jsou křupaví červíci k dostání také v e-shopu worm-up.com. Minimální trvanlivost produktu je půl roku.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama