e-news.cz - kurzy
Reklama

Zákaz ohňostrojů: Zdravý rozum zvítězil nad sobectvím a arogancí

13.08.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zákaz ohňostrojů: Zdravý rozum zvítězil nad sobectvím a arogancí

EVŽEN KOREC, ředitel Zoologické zahrady Tábor.
Jakkoliv zatím není jasné, jak bude vypadat videomapping, kterým chtějí radní v hlavním městě nahradit tradiční ohňostroj na přelomu roku, je na místě říci zcela jednoznačně: zdravý rozum zvítězil nad sobectvím a arogancí. Řekněme si to na rovinu: novoroční ohňostroje přestávají být světelnou show nabízející svátečně naladěným divákům mimořádnou podívanou, svou hlučností se přibližují spíš válečnému konfliktu.
Zákaz nutně musel přijít nejen proto, že novoroční kanonády nejen v Praze jsou velmi necitlivé vůči zvířatům ve volné přírodě a vůči zvířecím mazlíčkům žijícím v domácnostech. Jejich majitelé je musí na noc dopovat tišícími léky, aby zvířata přežila bez úhony radovánky druhu homo sapiens. Navíc stále více lidí dává najevo své rozladění, že příliš hřmotný ohňostroj jim budí děti, které se rozespalé s pláčem vyděšeně ptají: „Tatínku, to je válka?“
Překročili jsme prostě míru slušnosti a ohleduplnosti vůči svému okolí a nezbývá, než se pokorně vrátit k chování, které nám může navrátit pocit, že možná skutečně jsme pány tvorstva. Já osobně neznám jediného člověka, který by dokázal říci, jaká újma by mu mohla vzniknout tím, že Praha nebude mít tradiční ohňostroj. Zato znám mnoho smutných příběhů zmrzačených nebo i uhynulých zvířat, která se snažila prchnout do bezpečí před hlučnými radovánkami nás, lidí.
Apeluji proto na volené zástupce obyvatel dalších měst v České republice, aby také oni zapojili zdravý rozum a učinili přítrž ohňostrojovému běsnění. Záměrně na tomto místě nepíšu „novoročnímu“, protože člověk ve své aroganci pořádá nebezpečné radovánky i v průběhu celého roku. Své o tom vědí například chránění ptáci žijící v okolí Velkého Boleveckého rybníka v Plzni. Nad touto vodní plochou odpálili pořadatelé s tichým souhlasem úřadů uprostřed července velkolepou světelnou show, aniž by brali ohled na to, že tam hnízdí například vzácný dravec moták pochop a že tam žijí třeba také žluvy, potápky a kulíci.
Rozhodně nejsem příznivcem všelijakých regulací, ale když vidím lhostejnost lidí k tomu, jak „vesele“ ubližujeme bezbranným zvířatům v přírodě, musím se ozvat: Už nastal čas, abychom se probrali, přestali o problému mluvit a konečně začali jednat. Třeba tak, jako to udělali radní hlavního města.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama