e-news.cz - kurzy
Reklama

Kdo vydělá na brexitu? Může to být i monarchie

11.09.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Kdo vydělá na brexitu? Může to být i monarchie

MICHAEL DOBROVOLNÝ, manažer společnosti Smart Office &

Companies ze skupiny APOGEO.
Zatím posledním termínem, ke kterému by měl po několika odkladech proběhnout brexit, je 31. říjen 2019. Má to logiku, protože toto datum zároveň označuje konec mandátu současné Evropské komise. Není ale zdaleka tak vzdálené, jak by se mohlo zdát teď, po prázdninách.
České firmy etablované v Británii zatím na její chystaný odchod z EU reagovaly různě. Někteří omezují investice v této zemi a hledají alternativní trhy, nebo si naopak přímo v zemi založily vlastní společnosti. Ty jsou zpravidla vlastněné ze zemí, s nimiž má monarchie uzavřené dohody o zamezení zdanění, či celní dohody.
Pokud by se ale někteří investoři a podnikatelé v souvislosti s brexitem rozhodli své obchodní aktivity v Británii zcela ukončit, mají nejvyšší čas. Je totiž nezbytné, aby své společnosti řádně zlikvidovali. Znamená to kompletní účetní a daňové i transakční vypořádání majetku a závazků společnosti.
Postup není nepodobný tomu v ČR a zabere obvykle tři až šest měsíců. Likvidační tzv. „strike – off & dissolution“ proces je nutno zveřejnit v jakési obdobě našeho Obchodního věstníku. Pro společnosti registrované v Anglii a Walesu je to London Gazette, pro společnosti zapsané ve Skotsku Edinburgh Gazette a Belfast Gazette pro společnosti registrované v Severním Irsku. Všechny vycházejí jednou týdně.
Je pravda, že britské úřady obecně mají lidský přístup i pochopení. Mají ale také dlouhou paměť a jaksi neodpouštějí. Proces je proto třeba absolvovat opravdu řádně. Ředitelé, likvidátoři i tzv. „persons with significant control“ tak nesou nemalou zodpovědnost. Mohli by se totiž přičinit o další rozmnožení majetku britské monarchie, která už dnes podle odhadů vydělává v přepočtu přes 52 miliard korun ročně. 
Od data zrušení se totiž opomenutá aktiva bývalé společnosti mohou stát „bona vacantia“ čili pozůstalostí bez dědice nebo-li odúmrtí. Doslovný překlad tohoto latinského termínu zní „volné zboží“, což může znamenat nemovitost, zůstatek na bankovním účtu nebo jiný majetek, který přechází na britskou korunu, protože nemá zákonného vlastníka.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama