Apogeo
Reklama

Když ve sdílenou ekonomiku nevěří už ani Kalifornie

09.09.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Když ve sdílenou ekonomiku nevěří už ani Kalifornie

MARTIN KRIŠTOFF, hlavní analytik CFD World.
Akcie společností Uber a Lyft během druhého obchodního dne v minulém týdnu klesly na rekordní minima, když investoři zareagovali na návrh kalifornského zákona, který by postavil jejich obchodní model na hlavu. Cílem je přinutit platformy ke změně zacházení s řidiči.
Akcie společnosti Lyft po oznámení uzavřeli na úrovni 45,42 dolaru, což představuje pokles o 7,3 procenta za den a o 42 procent méně, než je jejich maximální hodnota z 29. března, kdy přepravce vstoupil na burzu. Tržní hodnota společnosti je nyní 13,3 miliardy dolarů.
Akcie Uber klesly za den o 5,7 procenta na 30,70 dolarů, což je o 34 procent méně vůči 46,38 dolaru z 28. června. Když společnost letos vstoupila na burzu, doufala v ocenění až 55 dolarů na akcii, což by dalo Uberu hodnotu nad 100 miliard dolarů. Nyní je však na polovině.
Kalifornská změna by řidičům poskytla potřebnou ochranu i zaručenou minimální mzdu a také právo na dovolenou, i když minimální taxu jim návrh negarantuje a ani minimální procento z celkových nákladů na jízdu.
Přijetí zákona by pro společnosti Uber a Lyft znamenalo významný problém, zvláště pokud by ostatní státy následovaly v tužší regulaci.
Česko na vymezení nových pravidel kvůli alternativním taxislužbám čeká. Bude se jimi zabývat nejnovější novela silničního zákona. Současná podoba návrhu počítá se zrušením povinnosti vlastnění taxametru, střešní svítilny a podstoupení zkoušek z místopisu. Další výraznou změnou by mělo být zavedení odpovědnosti přepravců – platforem, které musí dohlížet na to, že jejich službu poskytují pouze řidiči s oprávněním k poskytování taxi služeb.
Nová regulace po vzoru Kalifornie by však mohla způsobit řetězovou reakci a vyvolat i nespokojenost ze strany cestujících, kteří denně služby společností využívají. Také bychom byli svědky enormního náporu na klasické poskytovatele taxi služeb.
Obě společnosti, které se navíc potýkají se ztrátovostí svého byznysu, se důrazně postavily proti kalifornskému zákonu, který by mohl zvýšit jejich daňové odvody a výdaje. Společnosti Uber i Lyft uvedly zákon jako rizikový faktor pro své podnikání.
Obě společnosti tvrdí, že pokud by se řidiči stali zaměstnanci, služba by byla pro spotřebitele méně výhodná a flexibilita řidičů by se tím snížila. Placení minimální mzdy bez ohledu na to, zda jsou řidiči na cestě, by mimo jiné znamenalo omezit počet řidičů na silnici. Také by to vyvolalo otázky o zaměstnaneckých výhodách a o tom, na co mají řidiči nárok, pokud pracují pro společnost Uber nebo Lyft.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama