e-news.cz - kurzy
Reklama

Komunisté krajinu a půdu poničili, teď ji chtějí chránit

22.09.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Komunisté krajinu a půdu poničili, teď ji chtějí chránit

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Hodnocení Ekonomického magazínu: 30 procent.
Autor: poslanci KSČM
Datum předložení: 19. 6. 2019
Stanovisko vlády: neutrální
Zpřísnění ochrany zemědělského půdního fondu je požadavek záslužný, bez ohledu na to, že jej zrovna podávají komunisté, kteří mají historickou zásluhu na rozorání mezí a vykácení remízků. Vytvořením obrovských lánů přetvořili zemědělství z krajinotvorného činitele na činitele destruktivního, kterým je v řadě ohledů dodnes, i když si to samozřejmě současní zemědělci odmítají přiznat. Čertovo kopýtko ovšem není ukryto v odpovědi na otázku, zda jsme pro větší ochranu zemědělského půdního fondu, ale jakým způsobem to provést, abychom s vaničkou nevylévali i dítě.
Vytčeného cíle chce komunistický návrh novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu dosáhnout drobnými, avšak ve svých důsledcích poměrně radikálními změnami platného zákona. V současné době platí, že pro nezemědělské účely je nutno použít především nezemědělskou půdu, nezastavěné a nedostatečně využité pozemky v zastavěném území nebo na nezastavěných plochách stavebních pozemků mimo tato území, stavební proluky a plochy získané zbořením přežilých budov a zařízení.
Důležité slovo „především“ navrhují předkladatelé nahradit slovem „pouze“. V nezbytném případě i nadále mají být připuštěny výjimky, ale pouze v případě, že veřejný zájem na odnětí zemědělské půdy převažuje nad veřejným zájmem ochrany zemědělského půdního fondu. I v takovém případě by však bylo možní odnímat pouze (a nikoli přednostně jako doposud) zemědělskou půdu méně kvalitní, přičemž kritériem kvality půdy jsou třídy její ochrany, což by v praxi znamenalo, že zemědělskou půdu I. a II. třídy vyjmout nelze.
Ze zemědělského půdního fondu by tak bylo možné odnímat „pouze“ zemědělskou půdu méně kvalitní, tedy nižší ochranné třídy. Předkládaný návrh dále ukládá povinnost orgánu ochrany zemědělského půdního fondu v případě vydání souhlasu s odnětím zemědělské půdy svému původnímu účelu, vždy v souhlasu uložit žadateli povinnost nahradit odnímanou zemědělskou půdu minimálně ve stejné výměře půdou k zemědělské činnosti nevyužívanou, ležící ladem nebo zastavěnou zchátralými stavbami, a tuto půdu zrekultivovat.
Jako důležitý prvek ochrany zemědělského půdního fondu je předkladateli rovněž navrhováno zvýšení odvodů za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Základní sazba odvodů za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu se dnes násobí koeficientem třídy ochrany. U půdy v I. třídě ochrany je tento koeficient 9, u páté, nejnižší třídy ochrany, je koeficient 3. Předkladatelé navrhují desetinásobné zvýšení. Koeficient 9 u první třídy tak má stoupnout na 90 a tak dále až k páté třídě, u níž základní sazbu odvodu vynásobíte 30.
Tolik navrhované změny, které ovšem v kombinaci s dalšími ustanoveními zákona, jejichž změnu předkladatelé nenavrhují, vytváření zajímavý mix vzájemně si protiřečících tvrzení. V takových případech není jasné, který odstavec bude vlastně platit. Podle návrhu zemědělskou půdu I. a II. třídy vyjímat ze ZPF nelze, ale podle jiného odstavce stejného paragrafu, jehož změna navrhována není, ji v případech, kdy jiný veřejný zájem výrazně převažuje nad veřejným zájmem ochrany zemědělského půdního fondu odejmout lze.
I nadále má též platit, že převahu veřejného zájmu není třeba dokládat při posuzování ploch, které jsou obsaženy v platné územně plánovací dokumentaci, nebo při výstavbě dopravní nebo technické infrastruktury v koridoru podle zásad územního rozvoje. Zvláště dálnice, ale i další liniové stavby, nelze stavět tak, aby se vyhnuly lepší půdě. Dejme tomu, že to zákon nepožaduje, co ale považuje zcela jistě, je náhrada zastavěné půdy ve stejné výměře půdou k zemědělské činnosti nevyužívanou. Kde by ji stát, potažmo ŘSD vzalo?
U dopravní a technické infrastruktury ještě chvíli zůstaňme. Zvláště v případě výstavby dálnic se často hovoří o zdlouhavé přípravě. Mnohdy trvá více než deset let, než se vůbec kopne do země. Předložený návrh by nepochybně vedl k dalšímu zpomalení povolovacích řízení. Každé další posuzování veřejného zájmu, v daném případě u půd nižší třídy, nejen že dlouho trvá, ale dá se proti němu podávat námitky, odvolání, zkrátka kverulovat a vše protahovat o další roky.
Třešničkou na dortu je pak desetinásobné zvýšení koeficientu třídy ochrany. Stanovisko vlády, jinak politicky opatrně neutrální, upozorňuje, že důsledkem by byla paralýza výstavby rodinných domů a zastavení potřebného rozvoje obcí, současně by však novela nezabránila dalšímu rozšiřování záboru ploch pro průmyslové účely, což měl být zřejmě hlavní cíl překládané novely. Návrh možná míří potřebným směrem, svůj cíl však minul o minimálně o několik metrů.
– swp, red –


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

06.03.2021, Autor: swp, red

V ANO „rezonuje“ myšlenka prosazovat celou Českou republiku jako jeden obvod. „Pokud by byl jeden obvod, tak lídr je kandidát na premiéra“, říká k tomu premiér a nepochybně tím myslí sám sebe.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

09.02.2021, Autor: swp, red

V prosinci 2017 podala skupina senátorů návrh na zrušení části volebního zákona o volbách do Parlamentu ČR, v němž mimo jiné požadovala zrušení rozdělení České republiky do volebních obvodů spolu s uplatněním D´Hondtovy metody pro výpočet mandátů v takto vymezených volebních obvodech, a dále na zrušení načítacího kvora deset procent a více pro předvolební koalice.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama