e-news.cz - kurzy
Reklama

Krátkodobé pronájmy: Studenti i dovolenkáři mají svá specifika

10.09.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Krátkodobé pronájmy: Studenti i dovolenkáři mají svá specifika

ROMAN OUTRATA, finanční skupina Ramfin.
Poptávka po nájemních bytech stoupá a majitelé nemovitostí tak mají volnou ruku při jejich investičním využití. Poměrně výnosnou formou mohou být krátkodobé pronájmy. Než sáhnete po první poptávce z inzertního webu, je však dobré zvážit i další možnosti.
Hitem posledních let je Airbnb a další online platformy, které zprostředkovávají ubytování ve vybavených domech či bytech pro krátkodobé návštěvy. Podle odhadu magistrátu se v centru Prahy přes Airbnb pronajímá dokonce každý pátý byt. Kromě poplatku pro platformu musejí pronajímatelé odvádět jen rekreační poplatek městu. Podle připravované novely se má ovšem jeho sazba zvýšit.
Přestože je zatím pronájem bytu přes Airbnb poměrně jednoduchý a nenákladný, radí odborníci nepodceňovat nastavení ceny nájmu, respektive nevyčíslit ho příliš nízko. A to ani v případě, že majitel byt získal například jako nečekané dědictví a krátkodobý pronájem je pro něj spíš dočasné využití příležitosti než způsob obživy. Přestože byt o výměře kolem 65 metrů čtverečních může svádět k rozdělení do zón pro větší množství patrových postelí, nebývá to nejšťastnější řešení. Pokud se cena pronájmu nebude výrazně lišit od ubytovacích zařízení, může přitahovat problematické hosty. S nevhodnými nájemníky podle něj majitel riskuje nejen poškození vybavení bytu, ale i nepřátelské vztahy s ostatními obyvateli domu. Většinou přitom stačí vhodnou investicí zařídit byt pro pár, dva páry či čtyřčlennou skupinu s přistýlkou a příjem se vyrovná platbě od nízkorozpočtové skupiny.
Jako každý srpen se internetové inzertní stránky a fóra plní inzeráty na studentské bydlení. Pro vlastníky nemovitostí v univerzitních městech jsou studenti logickou možností výdělku. Na rozdíl od bytů k opravdu krátkým pronájmům, jako je víkend až čtrnáct dní, je u bytu pro studenty výhodné počítat s většími skupinami. Studenti nemají příliš vysoké nároky na prostor ani vybavení, rozhodujícím kritériem pro ně bývá cena. Smlouva se většinou uzavírá na celý akademický rok. Nájemníci tak k bydlení získají jiný vztah než k víkendové ubytovně a na vybavení dávají větší pozor. Častou praktikou je také vyžadovat vratnou kauci, většinou ve výši jednoho měsíčního nájmu, která může posloužit pro opravy případných škod.
U sdílených pokojů se cena za lůžko často neliší od kolejního ubytování a studenti tudíž preferují právě privátní bydlení. Důvodem bývá lokalita, lepší možnost výběru spolubydlících a v neposlední řadě též často větší volnost než nabízejí studentské koleje. Jak již bylo naznačeno, nároky studujících nájemníků na vybavení jsou často nižší než u dovolenkářů. Nutností je postel a lednice, vhodná je i mikrovlnná trouba, šatní skříň a psací stolek. Poptávaná bývá rovněž pračka a alespoň částečně vybavená kuchyňka. Specifickým požadavkem studentů je pak možnost WI-FI připojení. Ten ale s rozšířením mobilního internetu postupně odpadá.
Pro vlastníky, kteří z časových či jiných důvodů nemají na organizaci pronájmu čas, ale přesto by chtěli svůj byt nechat vydělávat, existuje možnost využití externí služby. Správcovské firmy se na provoz a pronájem nemovitostí i vše s ním spojené specializují. Častěji jejich služeb využívají větší investoři a investiční firmy, avšak výjimkou nejsou ani soukromí vlastníci jedné nemovitosti, kteří například žijí v zahraničí nebo se pronájmem sami zabývat nechtějí.
Tyto firmy se mohou postarat nejen o základní údržbu a vyřízení nájemní smlouvy, ale často rovněž samy klienty shánějí a vyřídí také finanční, právní a daňové záležitosti. V poslední době se služby těchto firem rozšiřují a kromě základní údržby a udržování pořádku v době, kdy je byt prázdný, nabízejí též návrh vybavení prostoru a následnou realizaci.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Maloobchod je zřejmě konečně na cestě vzhůru

13.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemské maloobchodní tržby vykázaly v lednu letošního roku oproti předchozímu měsíci reálný nárůst o 1,0 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 2,4 %. To lze označit za příjemné překvapení, když trh větřil růst podstatně umírněnější (0,5 %). Jedná se již o čtvrtý měsíc v řadě, kdy se tržby meziměsíčně zvýšily, což lze interpretovat jako znamení, že se spotřeba domácností konečně odrazila ode dna.

Inflace rychle brzdí. Mnozí se začínají bát deflace

12.03.2024, Autor: Z blogosféry

Český statistický úřad zveřejnil data o únorové inflaci. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle doprava a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu.

Reálné mzdy rostou, byť meziročně zůstávají v minusu

05.03.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská průměrná hrubá měsíční mzda v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně narostla o 6,3 % a dosáhla tak hodnoty 46 013 Kč (medián činil 39 685 Kč). V reálném vyjádření, tedy po očištění o 7,6% inflaci, ovšem průměrná mzda naopak poklesla o 1,2 %. Tento výsledek byl nepatrně horší, než čekal trh (-1,1 %) a naopak nepatrně lepší, než předpokládala Česká národní banka (-1,3 %).

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Český HDP nepotěšil, ale jeví známky oživení

01.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněný odhad výkonu české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku potvrdil dříve udávaný výsledek, tedy mezičtvrtletní růst o 0,2 %, který odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Za celý rok 2023 tak tuzemský hrubý domácí produkt klesl o 0,4 %. Česká ekonomika tak i nadále zaostává za svým před-pandemickým výkonem, když HDP zůstává o 1,4 % nižší než v posledním kvartále roku 2019.

Ekonomika ČR meziročně oslabila. Na 14. místo v EU nás stáhla vysoká inflace i nízká přidaná hodnota 

28.02.2024, Autor: Z blogosféry

Česko má 14. nejsilnější ekonomiku v EU. Podle srovnání Indexu prosperity a finančního zdraví jsme si ale v eurounijním srovnání již podruhé pohoršili. Oproti roku 2022 se Česko propadlo dokonce o 5 příček. Ačkoliv se jako země můžeme pyšnit relativně pestrým průmyslem s vysokou komplexitou, brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tržby obchodníků: Po špatném roce 2023 přichází lepší rok 2024

07.02.2024, Autor: Z blogosféry

Postupná stabilizace cen v obchodech v kombinaci s růstem mezd zaměstnanců povede k navyšování tržeb obchodníků. Pomyslný bod zlomu nastal v listopadu loňského roku, kdy po roce a půl začaly tržby konečně růst. Prosincová data tento vývoj potvrdila. 

Nižší úrokové sazby povzbudí české stavebnictví

06.02.2024, Autor: Z blogosféry

Snižování úrokových sazeb Českou národní bankou povede k vyššímu zájmu lidí o hypoteční úvěry. Díky tomu bude proudit více peněz z hypotečního na realitní trh, což povede k růstu cen nemovitostí. Na základě tohoto vývoje lze očekávat, že se postupně začne oživovat stavební produkce, kterou však zatěžuje přílišné množství regulací. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama