e-news.cz - kurzy
Reklama

Ministerstvo nemá peníze na výzkumný projekt, projedná to vláda

08.09.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Ministerstvo nemá peníze na výzkumný projekt, projedná to vláda

Ministerstvo školství nemá dost peněz na spolufinancování velkého výzkumného projektu Masarykovy univerzity (MUNI) CETOCOEN Excellence, který má vybudovat špičkovou platformu

pro vědce zabývající se životním prostředím a zdravím.
V následujících letech by kvůli dotacím pro takové projekty mohlo resortu chybět přibližně 220 milionů korun. Podle ministerstva školství by případné dofinancování mělo zajistit ministerstvo financí. Vyplývá to z vládního materiálu, který má ČTK k dispozici. Vláda ho projedná v pondělí.
Projekt CETOCOEN Excellence čeká na rozhodnutí o přidělení dotace z ministerstva školství spolu s projektem Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) s názvem RICAIP. Ministerstvo školství na tyto účely v roce 2017 vyhradilo 900 milionů korun. Na podporu obou projektů by ale podle něj nyní bylo třeba přibližně 1,2 miliardy korun, tedy asi o 318 milionů korun víc, než má ministerstvo k dispozici. Úřad očekává, že alespoň část peněz získá z úspor, chybět by mu pak mohlo kolem 220 milionů korun.
Vláda by podle něj měla uložit ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO), aby se postarala o případné dofinancování obou projektů do této částky. Podle ministerstva je možné, že doplnění peněz nebude ani potřeba, ale s ohledem na složitý způsob vyúčtování dotací to bude možné upřesnit až po roce 2020. Pokud by peníze chyběly, mohlo by to ovlivnit rozpočty v letech 2021 až 2023, uvedlo ministerstvo.
Pokud by nedošlo ke schválení tohoto materiálu, bylo by možné podpořit pouze jeden projekt,“ stojí v podkladech k návrhu. Peníze by podle ministerstva získal projekt RICAIP. V jeho případě se ČR při udělení dotace z EU zavázala, že bude projekt spolufinancovat.
O RICAIP se před několika měsíci psalo v souvislosti se spory mezi vedením ČVUT a vedoucím projektu Vladimírem Maříkem z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT). Situace se nakonec uklidnila a Evropská komise v dubnu rozhodla, že projekt podpoří maximální možnou částkou 15 milionů eur (zhruba 388 milionů korun) z celkových 50 milionů eur (asi 1,3 miliardy korun).
Oba projekty jsou podle ministerstva strategické a potřebné. V RICAIP má vzniknout výzkumné centrum umožňující virtuální propojení různých laboratoří pro inteligentní výrobu v Evropě. Vedle institutů CIIRC a CEITEC se na projektu mají podílet Německé centrum pro umělou inteligenci a Centrum pro mechatroniku a automatizovanou techniku v Saarbrückenu. Projekt CETOCOEN Excellence, ve kterém MUNI spolupracuje například se Švýcarským federálním technologickým institutem v Curychu, má za cíl rozvíjet špičkový výzkum na pomezí biomedicíny, enviromentálních a společenských věd a informačních technologií.
Zástupci projektů zažádali ministerstvo o dotace z Operačního programu Věda, výzkum a vzdělávání. Chtějí získat zhruba 853,8 milionu korun, z toho 244,6 milionu z národních zdrojů a zbytek z evropských fondů. V případě CETOCOEN jde o 365,2 milionu korun, z toho 54,8 milionu z ČR a zbytek z EU.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama