e-news.cz - kurzy
Reklama

Sdílené služby zaznamenávají v České republice rychlý rozvoj

04.09.2019, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Sdílené služby zaznamenávají v České republice rychlý rozvoj

Rozhovor s KYRICEM TUCKEREM, ředitelem pražského Centra globálních finančních řešení (GFS) inovativní farmaceutické společnosti Pfizer.
Vede pražské Centrum globálních finančních řešení (GFS), které funguje od roku 2014. To je jedním z pěti globálních center podnikových finančních služeb společnosti Pfizer a jedním ze dvou, která se nacházejí v Evropě. Tím druhým je finanční centrum v Irsku. Pražské centrum poskytuje sdílené finanční služby celkem 46 zemím v regionu střední a východní Evropy, severní Afriky a Blízkého východu. 
Pfizer je jedna z největších biofarmaceutických společností na světě, která působí ve 150 zemích. Co firmu vedlo k tomu, že se vedle farmaceutických produktů začala věnovat i financím? 
Jako podpůrná jednotka společnosti Pfizer má GFS svůj „strategický úkol“ pomáhat naplňovat poslání firmy, jímž je přicházet s přelomovými léky, které mění životy pacientů. Konkrétně chceme dosáhnout toho, že naše centra budou v kategorii sdílených finančních služeb nejlepší, budou důvěryhodným partnerem našich interních zákazníků a skvělým pracovištěm pro všechny zaměstnance.
Naše finanční centra primárně poskytují podporu strategických finančních řešení v zemích, kde Pfizer působí, ačkoli dnes se už posouváme i do jiných oblastí, než jsou finance. Jejich přínos spočívá především v centralizaci, standardizaci a optimalizaci všech činností. Usilujeme o dosahování ekonomické efektivity a vysoké kvality, a to při nekompromisním dodržování všech předpisů.
Jsou sdílené finanční služby u firem působících na mnoha trzích běžné? Jakou mají takové služby budoucnost? 
Především si musíme uvědomit, že existuje široké spektrum modelů sdílených služeb. Jedná se v současné době o značně dynamický sektor a většina velkých nadnárodních společností některý z nich užívá, buď interně, nebo dodavatelsky. My se primárně soustředíme na budování vlastních interních kapacit, ačkoli užíváme i některé externí poskytovatele. Stále hledáme způsoby, jak se zlepšovat, což také znamená sledování nejnovějších trendů a postupů, které se osvědčily jinde.
Naše GFS centra jsou rozmístěná po celém světě a obhospodařují 100 procent výnosů společnosti Pfizer. Vedle Prahy se nachází v Irsku, Číně, Kostarice a v USA. Pražská pobočka v současné době podporuje 46 zemí, které se nacházejí v Evropě, Africe a na Blízkém východě.
Praha je pro nás důležitým centrem zejména díky své strategické poloze ve středu Evropy, pestrému mezinárodnímu kulturnímu prostředí, stabilní ekonomice, kvalifikované a schopné pracovní síle.
Jak jsou podle vás sdílené služby vnímány v České republice? 
Sdílené služby zaznamenávají v České republice rychlý rozvoj. Podle odhadů pracuje v tomto odvětví 100 tisíc lidí. Povědomí o těchto službách stoupá, a jsem hrdý, že v tomto sehráváme také svou úlohu. V současné době zaměstnáváme zhruba 200 finančních odborníků, kteří hovoří celkem více než 24 jazyky, takže jsme poměrně velká a rozmanitá organizace. Do pražského GFS centra jsme investovali zhruba 300 milionů korun a stále hledáme příležitosti k dalším investicím a rozvoji.
Pamatujete si své začátky v GFS? 
Do společnosti Pfizer a GFS jsem nastoupil v roce 2003, a to do pobočky v Memphisu v Tennessee. Nejprve jsem se zabýval mezipodnikovým účetnictvím. V Memphisu jsem měl možnost vyzkoušet si řadu rolí na různých úrovních podnikového účetnictví. Podílel jsem se i na rozsáhlých projektech, jako bylo zavedení systému SAP v USA nebo vývoj metodiky rozvahového výkaznictví podle divizí. Předtím jsem několik let pracoval ve veřejné správě, kde jsem získával zkušenosti v oblastech, jako jsou daně a audity. V září 2015 jsem se s rodinou přestěhoval do Prahy, kde jsem byl pověřen vedením pražského GFS centra.
Úžasné je, kolik se toho od mého nástupu do GFS změnilo. GFS jednak expandovalo globálně a sehrálo důležitou roli při zavádění jednotného celosvětového ERP systému (SAP) ve společnosti Pfizer, jednak začalo postupně podporovat stále složitější aktivity, včetně fúzí, akvizic a reorganizací. V posledních letech také stojí v čele zavádění digitálních systémů, zejména robotické automatizace procesů (RPS), jak v rámci své finanční organizace, tak v rámci celé společnosti Pfizer. GFS vždy bylo a bude inovátorem a lídrem nejen uvnitř firmy, ale také v celém oboru podnikových služeb, takže práce zde nepřestává být dobrodružstvím.
Pražský tým GFS centra neustále rozšiřujete a najímáte nové pracovníky. Jak se vám daří nacházet schopné mladé lidi? 
Ušli jsme velký kus cesty. Když jsem na konci roku 2015 nastoupil do pražského GFS centra, měli jsme 45 nových aktivních kolegů, kteří pracovali pro pět zemí. Od té doby jsme rozšířili záběr na více než 40 zemí a centrum se rozrostlo na nějakých 200 lidí s mnohem většími zkušenostmi a schopnostmi. Nárůst počtu zaměstnanců jsme částečně zajistili interním přesunem lidí z jiných zemí – Irska, Egypta, Alžírska a Turecka. Najali jsme také desítky místních lidí, což svědčí o kvalitě zdejšího prostředí, které produkuje a přitahuje mnoho kvalifikovaných a schopných odborníků. Vzhledem k tomu, že v Praze působí i řada dalších center podnikových a finančních služeb, která hledají špičkové pracovníky, a že neustále vznikají centra nová a ta stávající expandují, musíme velmi dbát na to, abychom zůstali konkurenceschopní a dokázali přilákat a udržet správné lidi.
V pražském GFS centru pracují lidé více než dvaceti různých národností. Co je podle vás důležité při řízení tak velkého mezinárodního týmu? Jak u takto rozmanité skupiny lidí nastavujete podnikovou kulturu? 
Rozmanitost, ta nám tedy opravdu nechybí. Je nesmírně uspokojující a zároveň náročné být obklopen lidmi z tak rozmanitých prostředí a kultur – a s tak úžasnými schopnostmi. Podniková kultura je v takovém prostředí nesmírně důležitá a klademe důraz na to, abychom rozmanitost zaměstnanců využívali v náš prospěch. Věnujeme nemalé úsilí pěstování jednotné globální kultury a zároveň respektujeme jedinečnost jednotlivých poboček. Jedním z předpokladů, aby taková jednotná kultura fungovala, je to, že všichni hovoříme doslova jedním jazykem – vyžadujeme, aby všichni naši kolegové v Praze uměli alespoň na základní úrovni anglicky.
Jaké lidi do svého týmu hledáte? Jaké máte kvalifikační požadavky? 
Hledáme finanční experty, především takové, kteří mají vzdělání a zkušenosti v oboru účetnictví. Chceme zaměstnávat lidi, kterým se líbí pracovat v dynamickém mezinárodním prostředí a kteří se budou rádi podílet na transformaci, jejímž smyslem je zvyšovat efektivitu. Z hlediska pracovních pozic hledáme specialisty na všechny hlavní oblasti účetnictví. Největšího úspěchu u nás dosáhnou ti, kteří jsou kreativní, mají velmi dobré organizační schopnosti a dokážou efektivně komunikovat a spolupracovat s ostatními týmy. Víme, že máme vysoké nároky, takže nabízíme celou řadu benefitů a příležitostí k profesnímu růstu. Vážíme si našich zaměstnanců a naše ambice je být skvělým místem pro práci.
Loni vaše centrum získalo ocenění od Evropské asociace sdílených služeb jako nejlepší centrum sdílených služeb provozované americkou firmou v České republice. Co pro vás toto ocenění znamená? Jak změnilo vaši firmu a vaši roli lídra a manažera? 
Toho, že nás označili za nejlepší americké centrum sdílených služeb v České republice, si nesmírně vážíme. Spolu s námi se o ocenění ucházelo dalších 33 firem, mimo jiné značky jako Whirlpool, IBM nebo Citibank. Do určité míry to vnímám jako úspěšné završení procesu, kterým jsme odstartovali založení GFS centra v roce 2014. Co se týče efektu, který to mělo, je samozřejmě příjemné vědět, že někdo vnímá, že děláte svoji práci dobře. Ale neznamená to, že můžeme usnout na vavřínech. Zisk takového ocenění nás určitým způsobem zavazuje, abychom pokračovali a snažili se ještě více.
Co vás osobně motivuje? Čeho byste chtěl dosáhnout? 
Vždy mě motivuje růst, a to jak růst a rozvoj GFS, tak mé osobní pokroky a nabyté vědomosti. Mám štěstí, že jsem součástí globálního týmu, který se denně setkává s novými výzvami a dělá vše pro to, aby pomohl firmě zefektivnit provoz a dosáhnout vytyčených cílů. Jak dlouho už žijete v Praze? Co vás na Praze nejvíce zaujalo? 
S ženou a našimi třemi dětmi – dvěma syny a dcerou – jsme se do Prahy přestěhovali z jihu USA zhruba před čtyřmi roky a žasneme nad tím, jak je město úžasné a jak báječní lidé v něm žijí. Okolní krajina je také nádherná, ale co na nás zapůsobilo snad nejvíc, je bohatá místní kultura. Setkali jsme se s tolika skvělými lidmi. Máme skutečné štěstí, že můžeme žít ve městě tolika možností.
Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama