e-news.cz - kurzy
Reklama

Letošní cenu Nadace VIZE 97 převzal sociolog Martin Bútora

08.10.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Letošní  cenu Nadace VIZE 97 převzal sociolog  Martin Bútora

Tajemství budoucnosti kultury je obrazem samé záhady lidského ducha.“ Václav Havel. Laureátem Ceny Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 se letos stal významný slovenský sociolog, spisovatel, občanský aktivista a diplomat, Martin Bútora.
Slavnostní předání Ceny Nadace VIZE 97 se uskutečnilo v den nedožitých 83. narozenin pana Václava Havla, v sobotu 5. října 2019. Cenu osobně převzal z rukou paní Dagmar Havlové v prostorách Pražské křižovatky.
V letošním roce, v den nedožitých 83. narozenin pana prezidenta Václava Havla, tedy 5. října 2019, byla tradičně předána v pořadí již 21. cena Nadace VIZE 97. Laureátem tohoto ocenění pro rok 2019 se stal Martin Bútora, významný slovenský sociolog, vysokoškolský pedagog, spisovatel, občanský aktivista a diplomat. V listopadu 1989 byl jedním ze spoluzakladatelů a protagonistů hnutí Veřejnost proti násilí. Patřil k tvůrcům politického obsahu demonstrací a programových dokumentů VPN. V letech 1990-1992 působil jako poradce prezidenta ČSFR Václava Havla. V roce Martin Bútora 1997 přišel s ideou založit slovenský Institut pro veřejné otázky, think-tank zaobírající se veřejnou politikou a stal se jeho prvním prezidentem.
Od února 1999 byl velvyslancem Slovenské republiky v USA a dojednával podmínky pro vstup Slovenska do NATO. V letech 2004–2014 byl čestným prezidentem a analytikem IVO a 2009–2014 působil jako pedagog a akademický garant v Centru pro severoamerická studia na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V letech 2014–2019 byl poradcem prezidenta SR Andreje Kisky pro zahraniční politiku a občanskou společnost.
Martin Bútora je nositelem domácích i zahraničních vyznamenání. V roce 1999 mu nadace National Endowment for Democracy ve Washingtu udělila Democracy Service Medal. V roce 2001 získal medaili Jána Papánka, v roce 2002 Cenu za politiku a diplomacii organizace Friends of Slovakia a American Jewish Committee ho vyznamenal cenou The Celebration of Freedom Award.
V roce 2002 mu prezident Slovenské republiky udělil Řád Ľudovíta Štúra II. třídy za obhajobu lidských práv a rozvoj občanské společnosti. V roce 2011 mu prezident Polské republiky udělil Rytířský kříž Řádu za zásluhy.
Martin Bútora byl vyznamenán za přispění k obnově demokracie a občanské společnosti a rozvoj slovensko-českých vztahů.
V roce výročí tolik významného pro česko-slovenskou novodobou historii i pro mne osobně jsme se členy Rady projektu rozhodli Cenu VIZE 97 udělit Martinu Bútorovi – člověku, který se na obnovení demokratického zřízení v našich zemích významně podílel,“ říká zakladatelka nadace, Dagmar Havlová a dodává: „Zahajujeme tak 3. dekádu projektu, jehož ambicí je upozornit širokou veřejnost na význačné myslitele a umožnit setkání s nimi zájemcům z jejích řad.“
Tradiční dopolední debata Ceny VIZE 97 v čele s panem Bútorou a s řadou zajímavých hostů jako Daniel Kroupa, Erik Tabery (moderátor debaty), Ivan Gabal, Pavol Frič a Soňa Szomolányi, byla volně přístupná veřejnosti. Uskutečnila se v magickém prostoru Pražské křižovatky v kostele sv. Anny, kterou Václav Havel a Dagmar Havlová vybudovali nejen pro potřeby VIZE 97, ale hlavně jako místo setkávání všech lidí, jimž leží na srdci naše budoucnost. Panelová diskuze s ústředním tématem „Hledání nového domova“ s podtitulem „Našich třicet let v dramatickém století“ se uskutečnila v sobotu 5. října 2019 dopoledne. V podvečer proběhl slavnostní ceremoniál předání ceny VIZE 97.
Knihovna nadace vydává jako každý rok také výběr z laureátova díla. Sborník s názvem „Hľadanie nového domova“ obsahuje texty pocházející z různých období a pramenů, od roku 1968 dodnes. „Pokusil jsem se prostřednictvím několika žánrů přiblížit charakter jednotlivých domovů, o kterých se v publikaci píše – jejich původ a charakter, jejich étos, jejich vůni, či naopak jejich pach, mrazivou atmosféru, jakou vyzařovaly,“ shrnuje Martin Bútora. Výběr z jeho tvorby neskrývá, že i v důsledku narůstajícího počtu bezdomovců různého druhu – hledání nových domovů bude pokračovat.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama