e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Co je to likvidita a proč na ni při nákupu dluhopisů myslet?

24.10.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Co je to likvidita a proč na ni při nákupu dluhopisů myslet?

ELIŠKA SKŘIVANOVÁ, portál Rizikovedluhopisy.cz.
Likvidita je jedním z hlavních pojmů, které byste měli vzít v úvahu, pokud investujete do cenných papírů – například dluhopisů. Zjednodušeně řečeno, pokud je dluhopis, který kupujete, likvidní, nebudete mít problém ho, v případě nutnosti, prodat někomu jinému.
A získat svoje peníze zpět ještě před uplynutím doby splatnosti. To je možné např. u dluhopisů, které jsou obchodovatelné na burze. Kdykoliv v obchodních hodinách burzy je můžete prodat nebo nakoupit.
Oproti tomu u dluhopisů netransparentních firem, pro které se na trhu vžil pojem „finanční šmejdi“, je likvidita prakticky nulová. Jejich dluhopisy totiž veřejně obchodovatelné nejsou, takže se jich prakticky nemůžete zbavit.
Většina firemních dluhopisů nesplňuje přísná kritéria pro obchodování na burze. Jsou často emitovány netransparentními společnostmi bez ratingu, zajištění, které mnohdy ani nezveřejňují účetní závěrky, jak jim to ukládá zákon.
Emisní podmínky sice zpravidla umožňují převod dluhopisů na třetí osobu nebo tzv. předčasné splacení emitentem, ale ruku na srdce, kdo by měl zájem odkoupit rizikové dluhopisy, často předlužené společnosti? Předčasné splacení navíc bývá možné až ve chvíli, kdy emitent z nějakého důvodu neplní závazky – pokud např. emitent vstoupí do likvidace nebo soud rozhodne o jeho úpadku. A jak známo, kde nic není, ani smrt nebere, a tak sice můžete vznést svůj požadavek, splacení jistiny a úroku se už ale pravděpodobně nedočkáte…
Pro drobné a nezkušené investory může mít ztráta úspor fatální následky. Často se zhlédnou v nějakém líbivě prezentovaném, avšak nereálném podnikatelském záměru, do kterého leckdy vloží celoživotní úspory. Vymahatelnost těchto pohledávek však bývá velmi problematická a v podmínkách současné české legislativy je, bez prokázání podvodného záměru, možná pouze soudní cestou.
Proč se tedy od pochybných podnikových dluhopisů raději držet dál? Je to jednoduché. Pokud uvěříte finančním šmejdům, může se vám snadno stát, že místo bezpečné investice budete v ruce držet bezcenný kus papíru. Slibovaný ambiciózní podnikatelský plán mezitím zkrachuje a vám nakonec zbudou jen prázdné kapsy a oči pro pláč. Podobně dopadli například investoři dluhopisů společností Zoot, Triload Invest, Sedma Praha, iConsulting4Companies nebo EMTC, kterým firmy nyní dluží stamilionové částky…


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama