e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Jak účinně čelit útokům přes podvodné emaily

02.10.2019, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Jak účinně čelit útokům přes podvodné emaily

Do českých e-mailových schránek ročně míří několik milionů podvodných e-mailů, tisíce z nich jsou úspěšné a poškodí své oběti.

Česká republika kvůli phishingu podle odhadů odborníků z Digitální pevnosti ročně přijde o desítky milionů korun, největší dopad na oběti mají přitom útoky na osamělé ženy s příslibem společné budoucnosti.
Útoky do Česka nejčastěji míří z Afriky a Číny.
Podvodný e-mail neboli phishing je druh spamu, který se z adresátů snaží získat osobní údaje, jako je například heslo k internetovému bankovnictví, nebo je navádí na škodlivé webové odkazy. Čechům podle odhadů odborníků na kyberbezpečnost denně do schránek přichází desetitisíce podvodných e-mailů. „Díky antispamovým filtrům se k uživatelům dostane jen zlomek odeslaných podvodných e-mailů, i tak jde ale o velmi vysoká čísla. Úspěšné jsou v Česku tisíce případů útoků za rok, oficiální statistiky ale neexistují, protože oběti často úspěšný útok nepoznají, nebo se ho stydí nahlásit,“ říká Pavel Řezníček, expert vzdělávacího projektu Digitální pevnost.
Útočníci se v podvodných e-mailech často vydávají za oficiální instituce, například banku, finanční úřad, poštu nebo loterijní společnost. Česká spořitelna minulý týden varovala před e-mailem, který jejím jménem žádal příjemce o obnovení přihlašovacích údajů. „Setkáváme se s čím dál propracovanějšími podvody. I e-maily ze zahraničí už jsou dnes často psány velmi dobrou češtinou a na první pohled vypadají důvěryhodně. Varovným signálem může být jen podivná adresa odesílatele nebo podezřelá příloha,“ upozorňuje Pavel Řezníček.
Odborníci v posledních letech evidují vyšší výskyt podvodů na sociálních sítích, které častěji slouží k cíleným útokům na předem vybrané oběti. Policie nedávno informovala o případu ženy z Hradce Králové, která podvodníkovi vydávajícího se za námořního inženýra poslala 1,3 milionu korun. „Tento typ útoku patří mezi digitální hrozby s největším dopadem na oběti, a to jak finančním, tak psychologickým. Bohužel, proti němu neexistuje technická obrana, rozhodujícím faktorem je důvěřivost uživatelů, která často přetrvává i po odhalení podvodu. Ze zkušeností víme, že útočník obvykle není osamocený, jde o sofistikovaně organizované mezinárodní skupiny,“ říká Pavel Řezníček z Digitální pevnosti.
Češi kvůli phishingu přijdou odhadem o desítky milionů korun. Útoky do České republiky podle dat Digitální pevnosti nejčastěji směřují z Afriky a Číny, a to kvůli složité právní vymahatelnosti. Odhalení skutečného původu útoku je velmi problematické a povede se to jen ve zlomku případů.
Deset způsobů, jak se bránit proti phishingu

  1. Neotevírejte e-maily, které mají předmět psaný lámanou češtinou.
  2. Nikdy nikam nezadávejte údaje k vašemu internetovému bankovnictví, banky to e-mailem po klientech nevyžadují.
  3. K registracím při nákupech na internetu používejte speciálně založený e-mail.
  4. Neklikejte na žádné odkazy v e-mailech – pokud nejde o prověřené odesílatele, které znáte.
  5. Neotevírejte přílohy mailů, pokud si nejste jistí jejich obsahem.
  6. Používejte e-mail na známých službách, které mají pokročilý stupeň ochrany před phishingem.
  7. Nevěřte tomu, že jste něco vyhráli, pokud jste se žádné soutěže neúčastnili.
  8. Pokud si nejste jisti pravostí e-mailu, zeptejte se někoho známého, kdo rozumí technologiím (e-mail ale nepřeposílejte, vyfoťte ho například telefonem).
  9. Nikdy neposílejte cizím lidem peníze, ani po předchozí konverzaci. Pokud vám vyhrožují, kontaktujte Policii ČR.
  10. Nainstalujte si dobrý antivirový program do počítače i telefonu a pravidelně ho aktualizujte.

Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama