e-news.cz - kurzy
Reklama

Snížení daňové zátěže na nově postavené byty je nutné

05.10.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Snížení daňové zátěže na nově postavené byty je nutné

EVŽEN KOREC, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.

s.
Zrušení daně z nabytí nemovitosti a snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na koupi novostavby ze současných patnácti procent na deset. To jsou dva aktuální recepty vedení hlavního města, jak snížit cenu bydlení. Podle médií pražský magistrát připravuje vlastní daňový balíček, který chce v rámci své zákonodárné iniciativy předložit do sněmovny. List však upozorňuje, že pražská koalice u poslanců nejspíše narazí. Což je velká škoda, protože jde o rozumný návrh.
Daň z nabytí nemovitosti považuji za nesmyslnou a dlouhodobě za její zrušení bojuji. Cenu bytu totiž neúměrně zvyšuje až o stovky tisíc korun, navíc na tento nutný náklad nemohou kupující čerpat hypotéku. Zbytečně se tak zvyšuje celkový objem vlastních peněz nutných pro pořízení bydlení. Stejně tak by mohlo prospět také uvažované snížení DPH. Všechny politické strany mají ve svých programech podporu dostupného bydlení, proto by měli tento návrh jednoznačně podpořit poslanci napříč politickým spektrem. Byty by díky tomu totiž mohly zlevnit o stovky tisíc korun.
I přes jednoznačně pozitivní přínos těchto daňových návrhů je zarážející jiná věc. A to, že několik minulých vedení Prahy mělo na zhoršující se dostupnost bydlení největší podíl. Jednak už více než dekádu marně čekáme na aktualizaci územního plánu tak, aby umožnil novou rozsáhlejší bytovou výstavbu. Výrazný nedostatek pozemků vhodných pro výstavbu větších rezidenčních projektů má zásadní vliv na růst cen pražských bytů.
Nutný je také vznik centrálního stavebního úřadu pro větší stavby, které mají celopražský význam. Jen ten může odstřihnout stávajících 22 stavebních úřadů od nepřípustného vlivu lokálních politiků, kteří často tlačí na zablokování jakékoliv nové výstavby, přestože tím jdou proti zájmům celého města. Je jasné, že se místní radnice tohoto vlivu nehodlají vzdát, magistrát by přesto měl na centrálním stavebním úřadu trvat. Je však otázkou, zda tlak lokálních politiků pražská koalice ustojí.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama