Apogeo
Reklama

Střídmější stát mohl mít až čtvrt bilionu rezerv na horší časy

30.10.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Střídmější stát mohl mít až čtvrt bilionu rezerv na horší časy

Sněmovna udělala první krok ke schválení rozpočtu na příští rok.

A vše šlo dle očekávání.  Zaprvé, návrh prvním čtením prošel zcela hladce. 
Kromě ANO, které je duchovním otcem rozpočtu, a ČSSD, která po pár ústupcích, zejména u rodičovského příspěvku a důchodů, ihned zanechala beztak embryonického odporu, se už také poměrně dávno (byť po lehce neočekávané, ale nikterak agresivní, žádosti o nižší deficit) přidala i KSČM.
Zadruhé, opozice rozpočet kritizovala, a to z klasických úzkých ideologických pozic. Poslanci Kalouskovi se jako každý rok nelíbí objem peněz na investice, Výbornému z KDU-ČSL zase to, že není přívětivý k rodinám (třistatisícový rodičovský příspěvek a nejdelší rodičovská široko daleko jsou asi málo) atd.
Zatřetí, ani navržený deficit 40 mld. není žádným překvapením. Sice v roce 2020 měl být podle původních slov premiéra rozpočet už třetím rokem vyrovnaný, ale 40 mld. je deficit, který se od těch minulých moc neliší: v roce 2016 byl plánovaný deficit 70 mld., v roce 2016 60 mld., v roce 2017 a 2018 50 mld., v roce 2019 a 2020 40 mld. Ekonomika sice roste, ale neustále také rostou platy ve veřejném sektoru, důchody, přibývá pracovníků ve veřejném sektoru atd. Dnes stát mohl mít, při troše střídmosti v posledních letech, 250 mld. rezervy na horší časy. Nemá, a ještě si na svůj chod musí půjčovat. Ale to také sotva překvapí.
Začtvrté, rozpočet je typicky udržovací, bez jakékoliv ambice. V podstatě rozpočet, který doufá, že to „tento rok ještě nějak vyjde“. Ale takové byly v posledních letech rozpočty všechny. Neřeší nic ze strukturálních problémů jako je důchodový systém nebo daňový systém, nevytváří rezervy na horší časy… A ještě k tomu počítá s daněmi, na které vláda ještě ani nenapsala zákon, třeba s miliardami z digitální daně.
Zapáté, ani vystoupení prezidenta k rozpočtu ničím nepřekvapilo. Část, kde chválí vládu, bojuje proti solárním dotacím a počtu úředníků, je každý rok je stejná. A tak jedinou lehce zajímavou částí prvního čtení bylo prezidentovo snění o tom, že „zdroje jsou“, přičemž magickým zdrojem rozpočtové many mají být daňové výjimky. Údajně jich je v rozpočtu za 318 mld. korun a kdyby se zrušily, bylo by na „investice i na sociální programy“.
Ano, to je matematický fakt. Pro jeho přetavení v realitu bychom však museli začít danit penze, rodičovský / mateřský příspěvek, alimenty, dotace z rozpočtu stipendia, příspěvky v hmotné nouzi a dokonce i příjmy v podobě ceny z účtenkové loterie (které jsou osvobozeny dle §4 odst. (1) písm. čl. 4)… Neříkám, že nejsou výjimky ke zrušení (třeba odpočet hypotečních úvěrů), mnohem palčivějším problémem je ale nepřehlednost a komplexnost. Proto než se opájet gigantickým číslem, které je v praxi nedosažitelné, by od prezidenta měla zaznít výzva k zjednodušení, třeba v podobě zrušení všech výjimek a odpočtů pro vydělávající fyzické osoby a jejich blízké a jejich nahrazení nezdanitelnou částkou v takové výši, která skutečně pokryje režii rodiny.
MARTIN LOBOTKA, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama