e-news.cz - kurzy
Reklama

V rámci rekonstrukce Češi rádi mění dispozice bytů

07.10.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V rámci rekonstrukce Češi rádi mění dispozice bytů

Kompletní rekonstrukce bytu představuje nemalou investici, přičemž ve starých cihlových domech zpravidla vyjde dráž než v panelových.

Češi s oblibou mění původní dispozice bytů a usilují rovněž o co nejvýraznější úsporu energií. V současné době se zájemci o rekonstrukci potýkají s extrémní zaneprázdněností stavebních firem.
Rekonstrukce bytu vyjde na statisíce. „Pokud si objednáte solidní firmu a děláte například kompletní rekonstrukci panelového bytu 2+kk o rozloze okolo 50 metrů čtverečních, počítejte s investicí v řádu 500 až 600 tisíc korun. Ceny se samozřejmě liší od lokality, v Praze bude rekonstrukce dražší než na severu Čech,“ konstatuje Martin Ďuriš, výkonný ředitel společnosti M&M Investiční, která se specializuje na výkupy a rekonstrukce nemovitostí. V případě staré cihlové zástavby bývá podle něho kompletní revitalizace ještě o něco nákladnější. „Důvody jsou jednoduché, panelové domy jsou skládačka, kde nenarazíte na tolik šikmých stěn a nepravidelností, které jsou u starších cihlových bytů prakticky pravidlem.  Rozdíl v investici ale není nijak obrovský, řádově jsou rekonstrukce starých cihlových bytů nákladnější o 5 až 10 procent,“ pokračuje Ďuriš.
V rámci rekonstrukcí Češi často mění dispozice. Starší byty, a to jak panelové, tak cihlové mnohdy nevyhovují současným trendům či jsou z pohledu nového majitele nepraktické. Nejčastěji lidem vadí průchozí pokoje, malé koupelny, nebo naopak zbytečně velké chodby. Častý je požadavek přeměnit původní oddělenou kuchyň třeba na dětský pokoj a jako součást obýváku vytvořit kuchyňský kout.
Zrekonstruovaný byt má být také méně náročný na spotřebu energií. Které stavební úpravy v rámci rekonstrukce nejlépe splní tento účel? „Jednoznačně jde o kvalitní zateplení nemovitosti ve spojení s výměnou oken za nová, splňující požadavky úspory energie. U zateplení přitom nejde pouze o fasádu či střechu, které se řeší v rámci celého bytového domu. Jde také o izolaci stropů a podlah, kudy uniká veliké množství tepla,“ vyjmenovává Martin Ďuriš. Kvalitním zateplením nemovitosti lze docílit až 50 procent úspory energie. Náročnější majitelé jdou ještě dál a přidávají třeba větrání s rekuperací tepla či solární panely pro ohřev vody.
Aby investice do úprav bytu přinesla požadovaný výsledek, je nutné vybrat si kvalitní firmu a na průběh prací i dohlížet. „Určitě bych dal na reference. Každá firma si dnes může udělat během jednoho dne stylové webové stránky a tvářit se jako renomovaná společnost s mnohaletou praxí. Takže klasické doporučení od známých, kteří mají danou firmu vyzkoušenou, má velkou váhu,“ říká Martin Ďuriš s tím, že hodně také napoví recenze na internetu. Ani společnost s řadou kladných referencí ale ještě neznamená stoprocentní záruku kvality. „Stavební firmy, zvláště ty dobré, jsou v současné době doslova zavaleny zakázkami. Takže jednoduše nemusí mít čas. Ze stejného důvodu i prověřené společnosti najímají nové party dělníků, což může v důsledku znamenat, že neodvedou práci ve svém běžném standardu,“ upozorňuje Martin Ďuriš.

Majitelům proto doporučuje chodit do rekonstruovaného bytu pravidelně na kontrolní dny. Zaplatit si stavební dozor, nebo alespoň pověřit nějakého stavebně znalého člena rodiny, aby kontroloval průběh stavby a mohl případně zarazit použití materiálů, které nebyly objednány, a stavebních postupů, které jsou nestandardní. „A takových věcí může být spousta. Bohužel dochází k situaci, kdy firma opravdu stavbu nezvládá a je potřeba spolupráci s ní ukončit a stavaře vyměnit. Toto není nic příjemného, ale mnohdy to ušetří roky nervů s nápravou nekvalitně provedené rekonstrukce,“ konstatuje Martin Ďuriš.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama