e-news.cz - kurzy
Reklama

Dotace na sport se dle MŠMT dělily nerovnoměrně, probere to vláda

24.11.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Dotace na sport se dle MŠMT dělily nerovnoměrně, probere to vláda

Dotace ministerstva školství na rekonstrukce a stavby sportovišť v ČR se v letech 2011 až 2016 rozdělovaly v krajích nerovnoměrně.

Nejvíce peněz šlo na stadiony a tělocvičny v Praze. Naopak nejméně to bylo v Karlovarském kraji, kde sportovci dostali na investice zhruba jedenáctkrát méně než v hlavním městě.
Vyplývá to ze závěrečného vyhodnocení dotačního programu Podpora rozvoje materiálně-technické základny sportu v letech 2011 až 2016, který má v pondělí projednat vláda. Cílem investičního programu na zlepšení sportovišť, který schválila vláda v roce 2010, bylo mimo jiné vyrovnání regionálních rozdílů v nabídce sportu. Protože ale program neobsahoval žádná pravidla pro spravedlivé rozdělování peněz mezi kraji, rozdíly mezi regiony se v uvedeném období spíše prohloubily, uvedlo ministerstvo školství ve svém hodnocení.
Průměrná roční dotace na jednoho obyvatele činila v letech 2011 až 2016 v Praze 123 korun, za ní byly Vysočina s 99 a Olomoucký kraj s 86 korunami. Naopak nejméně šlo do Karlovarského kraje, a to v průměru 11 korun na obyvatele za rok. Před ním byly Jihočeský kraj s 31 a Pardubický kraj s 41 korunami. Průměr za celou ČR dosahoval 65 korun.
Za celou dobu trvání dotačního programu ministerstvo ze státního rozpočtu podpořilo celkem 888 projektů obcí nebo sportovních spolků částkou 4,5 miliardy korun. Program měl kromě jiného přispět ke zlepšení sociálního zázemí sportovišť, jejich bezpečnosti a přístupnosti pro handicapované a k vybudování areálů pro velké sportovní akce. Do Prahy šlo podle ministerstva nejvíc peněz i z toho důvodu, že v ní sídlí největší počet sportovních organizací, které peníze dále přerozdělovaly svým oddílům.
Velké rozdíly a netransparentnost v přidělování dotací do sportovišť mezi kraji kritizoval již dříve i Nejvyšší kontrolní úřad. V současnosti rozděluje ministerstvo peníze v novém programu, který podle něj přinesl zlepšení. „Za poslední dva roky se podařilo dosáhnout vyšší úrovně rovnosti a rozdíl dotace mezi regiony na obyvatele je maximálně trojnásobný,“ uvedlo. Průměr roční „sportovní“ dotace na obyvatele v ČR se podle něj zvýšil na 108 korun. Nejvíc činí stále v Praze (157 korun) a nejmíň v Karlovarském kraji (53 korun).
Sdružení sportovních svazů ČR již dříve upozornilo, že je v ČR nerovnoměrné rozmístění sportovišť a chybí koncepce jejich výstavby a rozvoje. Podle zástupců svazů je současný stav mnoha hřišť a sportovních areálů zanedbaný a neudržitelný. Z průzkumu České unie sportu (ČUS) vyplynulo, že jejich průměrné stáří bylo v loňském roce 48 let. Zhruba 90 procent z nich se postavilo před rokem 1989.
Investiční program schválený v roce 2010 fungoval do roku 2017, kdy tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) rozhodla o jeho zrušení. Důvodem byla dosud neobjasněná korupční aféra kolem rozdělování sportovních dotací. Policie v té souvislosti obvinila mimo jiné tehdejší náměstkyni pro sport Simonu Kratochvílovou, předsedu fotbalového svazu Miroslava Peltu a předsedu ČUS Miroslava Janstu.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama