Apogeo
Reklama

Experti: ČNB se chystá být přísnější na žadatele o investiční hypotéky

29.11.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Experti: ČNB se chystá být přísnější na žadatele o investiční hypotéky

Česká národní banka se chystá být přísnější na žadatele o hypotéku, kteří kupují nemovitost jako investici, shodli se analytici oslovení

ČTK. Doporučení k poskytování hypoték na nemovitosti určených k pronájmu se podle nich nyní jednoduše obcházejí.
Bankovní rada ČNB dnes nezměnila nastavení limitů ukazatelů pro poskytování hypotečních úvěrů. Nadhodnocení cen bytů se podle jejích výpočtů totiž dále mírně zvýšilo, v polovině roku 2019 se pohybovalo mezi 15 a 20 procenty. ČNB proto očekává, že v nejbližších čtvrtletích bude růst cen rezidenčních nemovitostí spíše zpomalovat.
„Potvrzení limitů na hypotéky ČNB není pro banky překvapením. Překvapením není ani cenový vývoj na trhu nemovitostí. Zvlášť když se pořád staví méně bytů než před deseti lety, úrokové sazby hypoték jsou nadále nízké, a mnoho lidí investuje do nemovitostí jako alternativě k nízkým úrokovým výnosům z depozit,“ řekl analytik České bankovní asociace Miroslav Zámečník.
Trh očekával, že ČNB zmírní parametry pro poskytování hypoték pro mladé žadatele o první bydlení, ale nestalo se tak, upozornil regionální ředitel společnosti 4fin Vratislav Jůza. Zpřísnění limitu LTV (poměr úvěru k hodnotě zástavy) by podle něj vedlo k dalšímu růstu cen nájmů, protože bydlení pro mladé bude stále těžko dostupné. „ČNB se zřejmě více zaměří na sledování parametru LTV u investičních hypoték na pronájem, který se dnes celkem jednoduše obchází. To by reálně mohlo zasáhnout trh s nemovitostmi a dosáhnout požadovanou stagnaci růstu jejich cen,“ odhadl.
Téměř třetina objemu nově poskytnutých hypoték směřuje podle zprávy ČNB právě ke klientům, kteří již jednu hypotéku či více hypoték mají. Je tedy pravděpodobné, že jejich charakter je převážně investiční. Poskytovatelé by proto měli samostatně sledovat také úvěry ke koupi další rezidenční nemovitosti a s použitím všech dostupných informací hodnotit účel sjednání těchto úvěrů a přistupovat vysoce obezřetně k těm, u nichž účelem zjevně není vlastní bydlení, upozornila zpráva ČNB.
Doporučení ČNB uvádí, že u úvěrů ke koupi rezidenční nemovitosti k dalšímu pronájmu s vyšší rizikovostí by banky měly uplatňovat limit LTV 60 procent. Bude tomu tak v případě, že žadatel o úvěr neplní doporučované limity u jednoho nebo dokonce u obou příjmových ukazatelů.
„Pokud nyní chce klient koupit nemovitost na pronájem, banky vesměs nezkoumají skutečný účel koupě nemovitosti. V případě vlastnictví více nemovitostí již mohou klienta označit jako obchodníka s nemovitostmi, nicméně dle mých zkušeností se toto dá stále obejít. Pokud má klient příjem standardní a chcete započítat do příjmu i příjmy z pronájmu jiných nemovitostí a budete prohlašovat, že nová kupovaná je na vlastní bydlení, dosáhne na klasických 80 procent hodnoty nemovitosti,“ uvedl analytik společnosti ChytryHonza.cz Daniel Horňák.
„Investiční část rezidenčního trhu vnímáme dlouhodobě jako samostatnou oblast, kterou podrobujeme přísnějším parametrům. Maximální LTV je 60 procent, maximální splatnost úvěru 20 let,“ uvedl člen představenstva Hypoteční banky Vladimír Vojtíšek. Schopnost rozlišit je od běžného osobního bydlení je podle něj klíčová. „Dva hypoteční úvěry u jednoho žadatele nemusí nutně znamenat investiční záměr. Je totiž běžnou praxí financovat samostatně pozemek a samostatně výstavbu na takovém pozemku,“ podotkl.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama