Apogeo
Reklama

Globální recesi ekonomové neočekávají, rozhodně ne žádnou hlubokou

22.11.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Globální recesi ekonomové neočekávají, rozhodně ne žádnou hlubokou

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vydala novou prognózu světové ekonomiky.

Oproti prognóze ze září nejsou přítomny žádné zásadní změny a můžeme říci, že odhady růstu HDP odpovídají odhadům dalších institucí jako Mezinárodní měnový fond, Světová banka či Capital Economics.
Podle OECD momentálně roste světová ekonomika nejpomalejším tempem od globální finanční krize. OECD prognózuje, že letos i příští rok poroste světová ekonomika o 2,9 procenta. Pro rok 2020 to znamená mírně snížení o 0,1 procentního bodu z minulé prognózy. OECD očekává, že růst v roce 2021 mírně zrychlí na 3,0 procenta, nicméně pouze za předpokladu, že nebude realizována mnoho rizikových faktorů jako jsou obchodní války, tvrdý brexit či neočekávaně silné zpomalení čínské ekonomiky, která k růstu globálního HDP přispívá bezprecedentní jednou třetinou.
Co se hlavních ekonomik týče, USA by měly růst kolem 2 procent, Čína kolem 6 procent, eurozóna pouze kolem 1 procenta a Velká Británie také kolem 1 procenta. OECD zároveň varovala, že obnovení kvantitativního uvolňování Evropskou centrální bankou bude mít malý dopad, pokud jednotlivé země nezvýší investiční výdaje.
Pokud se podíváme na světovou ekonomiku střednědobým pohledem, zjistíme, že dynamika světového HDP dosáhla v rámci současného hospodářského cyklu vrcholu na přelomu let 2017 a 2018 a od té doby do dnešního dne kontinuálně mírným tempem zpomaluje. Toto zpomalení má několik fundamentálních příčin. Zaprvé je logické, že po dosažení maxima dynamiky muselo dojít jako ve všech předchozích hospodářských cyklech k nutnému zpomalení.
Zadruhé tady máme mimořádné faktory jako obchodního válka mezi USA a Čínou a brexit, které citelně zvyšují nejistotu v ekonomickém systému a tím pádem především dopadají na korporátní investice. A konečně zatřetí tady máme strukturální zpomalování dynamiky čínského HDP, když se čínské vedení už nějakou dobu snaží dle parity kupní síly největší světovou ekonomiku přeorientovat z exportního modelu na model založený na růstu spotřeby a váhy služeb. Celkově mají tyto faktory za následek, že růst světové ekonomiky již nějakou dobu zpomaluje. Globální recesi nicméně ekonomové prozatím neočekávají, rozhodně ne žádnou hlubokou.
My jsme opatrnými optimisty a na rozdíl od OECD se domníváme, že by mohla příští rok světová ekonomika o několik desetinek procenta zrychlit. Myslíme si, že cyklického dna jsme už dosáhli. Mírné zrychlení by přitom mělo být hnáno uvolněnější měnovou politikou všech klíčových centrálních bank.
MICHAL STUPAVSKÝ, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama