Apogeo
Reklama

Paneláky v městech kolem Prahy zdražují rychleji než ty v hlavním městě

03.11.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Paneláky v městech kolem Prahy zdražují rychleji než ty v hlavním městě

V Česku je asi osmdesát tisíc paneláků, které nabízí bydlení pro zhruba tři miliony obyvatel.

Před třiceti lety po revoluci získaly punc bydlení z nutnosti, dnes se v některých lokalitách stávají žádaným zbožím.
Zvedá se o ně zájem také v městech a vesnicích Středočeského kraje a na realitním trhu o ně soutěží jak lidé hledající levnější nemovitosti za hranicemi Prahy, tak ti, kteří se do středočeských měst přesouvají z okolních vesnic. Velkou roli hraje také fakt, že celá řada odcházejících Pražanů nestojí o bydlení v rodinných domech kvůli nutné péči a investicím do objektů. Ze zhruba 50 tisíc bytů v panelových domech z Prahy dobře dostupných středočeských obcí se tak dnes stává jedna z nejzajímavějších realitních investic.
V Praze v současnosti majitelé prodávají starší byty průměrně za 87 tisíc za metr čtvereční. Ve Středočeském kraji je to „pouze“ 48 tisíc korun – tedy 55 procent z pražské ceny. Rodiny s pražským platem tak na středočeské byty dosáhnou zhruba dvakrát lépe než na ty v metropoli. I proto se v případě, kdy volí mezi nájemním bydlením v Praze nebo vlastním bytem mimo ni, rozhodují stále častěji pro druhou možnost. Poprvé však výrazným způsobem stoupá počet těch, kteří nehledají vlastní rodinný dům. Roli namísto ceny hraje skutečnost, že s bydlením a správou vlastního domu nemají zkušenosti a nechtějí řešit na to navázané investice.
Jen na webu Bezrealitky vzrostla poptávka po středočeských panelácích za polední rok na více než dvojnásobek. To se pochopitelně odrazilo také v cenách těchto objektů. Ty v městech a spádových vesnicích kolem Prahy rostou výrazně rychlejším tempem, než například u pražských panelových sídlišť a zatím to nevypadá, že by narážely na svůj strop. Hodnotu domu výrazně zvedají například rekonstrukce, kterými celá řada z nich v posledních letech prošla, umístění v centrech měst, které je u regionálních panelových „bytovek“ poměrně běžné nebo dobrá dostupnost rychlého příměstského spojení s Prahou.
Byt v příměstském paneláku navíc je možné považovat za investici s poměrně rychlou a jistou návratností a vyplatí se o něm uvažovat i v následujících letech. Jejich ceny sice rostou, stále je však možné najít takové, které jsou dnes vlastníky prodávané výrazně pod cenou. Zájem o ně zároveň bude stoupat – kromě lidí odcházejících z Prahy budou totiž přitahovat i obyvatele, kteří se do měst naopak stahují z okolních vesnic.
Rozhodně se nedá očekávat, že výtlak hlavního města v následujících letech poleví. Naopak. Na zájem Pražanů o bydlení ve Středočeském kraji budou majitelé nemovitostí reagovat stále více a hodnota naprosté většiny bytů v panelových domech středočeských měst v následujících letech poroste, a to jak pro případný budoucí prodej nebo průběžný pronájem.
Bytový fond středočeských paneláků je přitom poměrně velký – celkově čítá asi 100 tisíc bytů, přičemž více než polovina již dnes díky dojezdové době spadá do pásma, kdy jsou atraktivní i pro obyvatele metropole. Cena panelového domu se dá navíc do budoucna výrazným způsobem navýšit.
Potenciál vidím v dalších rekonstrukcích domů, které jim dokáží postupně vrátit jejich architektonickou hodnotu nebo revitalizaci celých urbanistických celků. Roli bude hrát také zlepšování vysokokapacitní dopravní obslužnosti jednotlivých lokalit, například rozvojem železničních systémů integrované hromadné dopravy.

Že paneláky nejsou pouze levnější variantou k běžným městským domům nebo rodinným domkům ostatně potvrzuje i jiný trend – pomalu se vytvářející segment prémiových panelových domů. Ten zahrnuje především domy, které prošly velmi citlivou rekonstrukcí exteriéru, technických a společných prostor. Sem spadají i některé experimentální obytné soubory nebo prototypy, jako například koldomy.
Podobně jako na západě nastupující generace vlastníků už tolik nevnímá společenskou zatíženost panelákového bydlení a je schopna nacházet v architektuře budov i urbanismu celých sídlištních celků původní hodnoty. O to víc pak stoupá hodnota domů, jejichž ráz zůstal zachován. A přestože byla celá řada budov necitlivě zrekonstruována, nejedná se zpravidla o zásahy, které by nebylo možné v budoucnu odstranit a zvýšit tak jejich hodnotu.
HENDRIK MEYER, CEO Bezrealitky.cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Nálada spotřebitelů se prudce zlepšuje

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Podle dubnového konjunkturálního průzkumu z dílny Českého statistického úřadu vzrostl souhrnný indikátor tuzemské ekonomické důvěry z březnových 94,2 na aktuálních 97,0 bodu.

E-šmejdi způsobili za první čtvrtletí škody za 357 milionů korun

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Za první tři měsíce letošního roku se počet kybernetických útoků na klienty bank zvýšil o 21 procent. Celkově bylo napadeno 20 723 klientů. I přes vyšší počet útoků se snížila celková škoda, a to na 357 milionů korun. Klesla i průměrná škoda na jednoho klienta, která je mírně přes 17 tisíc korun. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Příspěvky na DIP zatím firmy nabízí spíše výjimečně. Zaměstnanci se k novému produktu staví rovněž opatrně

23.04.2024, Autor: Z blogosféry

Dlouhodobý investiční produkt mohou Češi využívat už od začátku letošního roku. Většina z nich ale nadále setrvává u penzijního spoření. Důvodem je především neznalost, ale také váhavost zaměstnavatelů. Ti vyčkávají a zatím pouze malá část z nich svým zaměstnancům na DIP přispívá. Hlavním argumentem je malá informovanost a případná administrativní zátěž.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama