e-news.cz - kurzy
Reklama

Polemika: Proč neomezovat daňovou slevu na manželku?

04.11.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Polemika: Proč neomezovat daňovou slevu na manželku?

Daňová sleva na manželku nebo manžela patří v Česku mezi významné daňové slevy podporující rodiny formou nižšího zdanění, pokud jeden

z manželů má vlastní roční rozhodné příjmy do 68 tisíc korun. Proč není vhodné tuto rodinnou daňovou slevu omezovat?
Podmínkou pro uplatnění daňové slevy na manželku (manžela) v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání za rok 2019 je vlastní rozhodný příjem druhého z manželů do limitu. Roční daňová sleva činí 24 840 korun, pokud je manželka (manžel) držitelkou průkazu ZTP/P, tak se uplatňuje daňová sleva ve výši 49 680 korun. Podpora rodin formou nižšího zdanění je oproti sociálním dávkám velmi efektivní, motivující a pro stát levná, neboť daňovou slevu uplatní pouze výdělečně činný manžel či manželka.
Rodičovský příspěvek se nepočítá
Do započitatelných příjmů pro účely čerpání daňové slevy na manželku se počítají všechny příjmy mimo vyjmenované příjmy v zákoně o dani z příjmů. Hodnotí se tedy nejenom např. příjmy z pracovních dohod, ale i nemocenské dávky či podpora v nezaměstnanosti. Rodičovský příspěvek se však do rozhodných příjmů nepočítá, proto v praxi nejčastěji vzniká nárok na daňovou slevu na manželku na rodičovské dovolené pobírající pouze právě rodičovský příspěvek.
Kdy vzniká nárok na daňovou vratku?
Daňová sleva na manželku (manžela) se uplatňuje vždy až za celý kalendářní rok, proto zaměstnanec po uplatnění této daňové slevy obdrží po provedeném ročním zúčtování daně mzdovou účetní daňovou vratku. Daňová sleva na manželku snižuje daňovou povinnost maximálně do nuly, z důvodu slevy na manželku (manžela) nelze čerpat daňový bonus jako je tomu u daňového zvýhodnění na děti. Zaměstnanec pracující pouze po část roku, který odvede během roku 2019 na daňových zálohách jen 9 750 korun, obdrží z důvodu uplatnění daňové slevy na studující manželku daňovou vratku v částce 9 750 korun a nikoliv tedy 24 840 korun.
Daňová sleva se nezvyšovala od roku 2008
Jakékoliv případné omezení daňové slevy na manželku by zhoršilo finanční situaci některých rodin, přičemž reálná hodnota této daňové slevy každoročně klesá. Vždyť daňová sleva na manželku (manžela) je stejně vysoká již od roku 2008, např. minimální mzda v roce 2008 činila 8 000 korun a v roce 2019 činí 13 350 korun, výrazně stoupla i průměrná mzda. Nárok na daňovou slevu na manželku nelze čerpat na družku (druha), a proto hraje velmi významnou roli v rodinné politice. V některých rodinách z různých důvodů pracuje pouze jeden z manželů. Je v pořádku, aby měl nárok na daňovou slevu na druhého z manželů, a to i pokud má nadprůměrné příjmy. Vyšší pracovní úsilí by totiž nemělo být odměněno nemožností čerpat tuto daňovou slevu.
GABRIELA IVANCO, společnost Mazars.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama