e-news.cz - kurzy
Reklama

Za byt u metra si Pražané připlatí i přes půl milionu korun

14.11.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Za byt u metra si Pražané připlatí i přes půl milionu korun

Docházková vzdálenost metra zvyšuje cenu nových bytů v Praze v průměru o čtyři tisíce korun za metr čtvereční.

Zatímco průměrná nabídková cena nově postavených bytů na pražském trhu je 109.310 korun za metr čtvereční, byty u metra vyjdou na 113.219 korun za metr čtvereční.
Vyplývá to z exkluzivní analýzy Central Group, která vyčíslila cenový rozdíl mezi průměrem trhu a vybranými třiceti osmi pražskými projekty nacházejícími se v okruhu maximálně tři sta metrů od stanice metra.
„Lokalita, potažmo čas strávený na cestě do práce či do školy, hraje při výběru nového bydlení velkou roli. Je tedy logické, že ceny blízko metra jsou vyšší než třeba u bytů vzdálených, byť jen pár zastávek autobusu od metra. Lidé v Praze přesto takovéto bydlení vyhledávají a jsou ochotni si za něj připlatit,“ řekla Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group.
Jak se změní průměrná cena za m2 u bytů v blízkosti metra

Zdroj: Analýza Central Group
Při průměrné velikosti pražského bytu, která je nyní šedesát pět metrů čtverečních, si tak zájemci za byt u metra připlatí v průměru zhruba dvě stě šedesát tisíc korun. Cenu srovnávaných bytů přitom významně ovlivňuje projekt Park Zličín od Central Group, který se nachází dál od centra a u něhož vychází průměrná cena na pouhých 101.936 korun za čtvereční metr. Při jeho vyjmutí ze srovnání se pak průměr zbylých bytů u metra zvýší na 117.372 korun za metr čtvereční a příplatek se vyšplhá dokonce na 524 tisíc korun.
Průměrná cena za m2 u nových bytů v Praze

Zdroj: Analýza Central Group
Připlácet takové částky není vždy nutné. U zmíněného Parku Zličín v oblíbené lokalitě Prahy 5 mohou zájemci o nové bydlení naopak podobnou částku ušetřit. V porovnání s celým trhem uspoří u průměrného bytu kolem 480 tisíc korun, cenový rozdíl vůči srovnatelným projektům v blízkosti metra tak činí dokonce milion korun.
Z analýzy vyplývá, že ve srovnání s konkurencí je tento projekt levnější o deset procent, což je dáno zejména větší vzdáleností od centra. I přesto se díky metru obyvatelé dostanou z kraje Prahy na Václavské náměstí (stanice Můstek) za pouhých dvacet dva minut.
Projekt Park Zličín vyrůstá necelé tři minuty chůze od stejnojmenné stanice metra. Ke konci října zde Central Group zařadil do prodeje v rámci druhé etapy další dva bytové domy se 174 byty s promyšlenými dispozicemi od 1+kk po 4+kk. Z první etapy zde již bylo prodáno více než šedesát procent bytů.
TZ
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama