e-news.cz - kurzy
Reklama

Buďte opatrní při uzavírání rezervační smlouvy s realitní kanceláří

28.12.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Buďte opatrní při uzavírání rezervační smlouvy s realitní kanceláří

Rezervační smlouva je první, co vám jako zájemci o nemovitost realitní kancelář nabídne k podpisu.

Proč je vnímaná jako riziko? Vyvarujte se chyb při jejím uzavírání.
Projeví-li kupující zájem o nemovitost, dalším logickým krokem je uzavření tzv. rezervační neboli blokační smlouvy a složení rezervačního poplatku. Tato smlouva zajistí zájemci rezervaci vybrané nemovitosti až do doby, než uzavře kupní smlouvu. To znamená, že daná nemovitost nebude nabízena dalším zájemcům. Pokud se prodej nemovitosti zrealizuje, rezervační poplatek se stane součástí celkové ceny nemovitosti. Nejedná se tedy o navýšení dohodnuté ceny za nemovitost. Co se bude dít, pokud k obchodu nedojde, záleží dále na znění rezervační smlouvy.
Zní to fér, tak proč je někdy rezervační smlouva vnímána jako riziko?
Některé realitní kanceláře mají bohužel sklon uplatňovat rafinované nekalé praktiky, a tak i přes existenci judikatury v oblasti rezervačních smluv někdy dochází z jejich strany k neoprávněnému zadržování rezervačního poplatku. V praxi to probíhá tak, že je zájemce tlačen k tomu, aby podepsal rezervační smlouvu na nemovitost ještě předtím, než má vůbec možnost věnovat pozornost podmínkám pro nakládání s rezervační zálohou. A právě zde nastává zásadní chyba.
Zájemci o koupi nemovitosti se často mylně domnívají, že realitní kanceláře mají na rezervační poplatek nárok. Není tomu tak. V případě uzavření dvoustranné rezervační dohody – mezi realitní kanceláří a kupujícím, jsou dle soudní praxe závazky, případné sankce či pokuty právně nevymahatelné. Rezervační poplatek realitní kanceláři v tomto případě nenáleží a není tedy ani oprávněna s ním volně nakládat, která vypočítává tržní cenu nemovitosti a optimální výši nájmu.
Tajemstvím bezpečné rezervační smlouvy je vyvážený vztah
Kupujete-li nemovitost prostřednictvím realitní kanceláře, trvejte vždy na tom, aby byla rezervační smlouva trojstranná – tedy aby byla uzavřena mezi vámi, vlastníkem i realitní kanceláří současně. Požadujte co nejpřesnější stanovení podmínek, pozornost věnujte především smluvní pokutě. V rezervační smlouvě musí být specifikováno, co konkrétně se s rezervačním poplatkem stane, pokud z nějakého důvodu nebudete schopni nemovitost koupit. Zpravidla má zájemce nárok na vrácení rezervačního poplatku v plné výši, nedojde-li k uzavření kupní smlouvy z důvodů na straně vlastníka. Naopak, pokud si i po podepsání rezervační smlouvy zájemce koupi rozmyslí, rezervační poplatek propadne ve prospěch prodávajícího a realitní kanceláře.
Kam uhradit rezervační poplatek
V rezervační smlouvě je přesně definováno, na jaký účet je potřeba rezervační poplatek odeslat a v jakém termínu. Běžnou praxí je, že rezervační poplatek se hradí na účet realitní kanceláře. Nicméně, doporučujeme tak činit pouze v případě, že nemáte pochybnosti o serióznosti realitní kanceláře. Druhou možností je uzavřít zároveň s rezervační smlouvou i smlouvu o advokátní úschově rezervačního poplatku a peníze poslat na účet advokáta. Ten je po splnění předem daných podmínek vyplatí na účet realitní kanceláře, případně prodávajícího. Kvalitní a zavedená realitní kancelář nebude mít s tímto postupem problém a akceptuje jej. Využití advokátní úschovy je vhodné zejména v případě, že se jedná o větší částky v řádu mnoha statisíců či miliónů korun.
JAKUB ZÁMIŠ, odborník online kalkulačky Odhad-zdarma cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama