e-news.cz - kurzy
Reklama

Minimální mzda roste tak rychle, že to nejvíc uškodí zaměstnancům

02.12.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Minimální mzda roste tak rychle, že to nejvíc uškodí zaměstnancům

O 1 250 korun vzroste od nového roku minimální mzda, ruku v ruce s tím dojde ke zvýšení zaručených mezd.

Na první pohled to vypadá, že se zaměstnanci mohou radovat. To je však jen zdání.
Rychle se zvyšující mzdy mohou mít zcela opačný efekt. Namísto vyššího příjmu zůstanou někteří lidé bez práce i bez příjmu. Ve chvíli, kdy se očekává ochlazení nebo stagnace české i evropské ekonomiky, zvyšuje vláda citelně minimální mzdu. Od nového roku bude činit 14 600 korun. Ačkoliv má být její nárůst výsledkem dohody v tripartitě, vláda už poněkolikáté za sebou dává přednost odborům. Na kompromisní návrhy neslyší a skokově zvyšuje minimální a tím i další mzdy pracovníků různých profesí.
Samotná minimální mzda se týká jen malé skupiny pracovníků. Podle této státem stanovené nejnižší odměny za práci se vypočítává tak zvaná zaručená mzda. Pokud ta roste neúměrným tempem, dochází k ohrožení pracovních míst, zejména nejméně kvalifikovaných. Takoví zaměstnanci často nevytvoří dostatečnou přidanou hodnotu nutnou k pokrytí nákladů na pravidelnou mzdu.
Další významný nárůst minimální mzdy navíc přichází ve chvíli, kdy se spíše očekává pokles ekonomiky než její další růst, který patřil k předchozím létům. Tehdy šlo růst mezd omluvit alespoň rostoucím ekonomickým tempem. Nyní to však vypadá, že Česko bude pro zaměstnavatele čím dál dražší zemí, a nezbyde jim než se poohlédnout po pozemku pro svou fabriku v jiných státech.
TOMÁŠ SURKA, managing partner personálně-poradenské společnosti JobConnector


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama