Apogeo
Reklama

Mayer: Regulace nájemného po vzoru Berlína je slepou uličkou

17.01.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Mayer: Regulace nájemného po vzoru Berlína je slepou uličkou

Po melancholickém období vánoční pohody a bilancování na přelomu roku se zase vracíme nohama zpět na zem do reality.

Jak v ČR, tak v sousedním Německu, se rozvířilo v posledních dnech několik témat.
V Berlíně má v březnu vstoupit v platnost zákon o zmrazení nájemného. Vedení německé metropole tímto krokem reaguje na prudký růst nákladů na bydlení v posledních letech. Nepovažujeme tento krok za šťastný. Uvidíme, jestli přinese kýžený efekt, a to zlevnění nájemního bydlení, nebo bude mít toto opatření spíše opačný vliv. Již nyní se předpokládá omezení výstavby nejméně o čtvrtinu, to samé platí o investicích do rekonstrukcí budov.
Některé německé stavební firmy malují černé scénáře své budoucí existence. Ale my v České republice můžeme tuto situaci využít v náš prospěch, protože investoři budou hledat jiné lokality, kam obrátit pozornost. A Česká republika a Praha je žádanou adresou.
V ČR se otevřelo opět téma zrušení platby daně z přidané hodnoty při nabytí nemovitosti. Tuto daň považujeme za nesmyslnou již od jejího zavedení, a tudíž její případné zrušení vítáme. Jakékoliv daňové úlevy, které zvýší dostupnost bydlení kupujícím, jsou dle našeho názoru vítaným krokem pro řešení aktuální situace nedostatku bytů. Jedná se o jeden z kroků, jak udělat bydlení v ČR dostupnější.
To však musí jít ruce v ruce i s úpravou stavebního zákona, která povede ke zjednodušení, a především zkrácení stavebních řízení. I v této otázce se tento týden objevují pozitivní signály, budeme si tedy společně s občany držet palce.
SERGE MAYER, jednatel Acord Invest


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama