e-news.cz - kurzy
Reklama

Novela o realitním zprostředkování: co to znamená pro klienty?

14.01.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Novela o realitním zprostředkování: co to znamená pro klienty?

Český realitní trh čeká v tomto roce řada změn.

Prezident podepsal zákon o realitním zprostředkování, jehož hlavním záměrem je vyšší ochrana klientů a celkové zkvalitnění realitních služeb. Jaké změny můžete očekávat?
Proč návrh vznikl a proč je důležitý?
Ke vzniku návrhu přispěla především absence jasně definovaných pravidel na poli realitního trhu a s ní přímo související nespokojenost s kvalitou služeb některých realitních kanceláří. Nová právní úprava zákona o realitním zprostředkování by tak měla zajistit nejen významné změny v praxi realitních vztahů a eliminovat neseriózní realitní kanceláře, ale také vzbudit větší důvěru ze strany klientů. „Pro solidní realitní kancelář úprava zákona sice neznamená žádné zásadní změny, nicméně věřím, že nová opatření povedou ke všeobecné kultivaci českého realitního trhu,“ říká k tomu Jakub Zámiš, odborník online kalkulačky Odhad zdarma, která vypočítává tržní cenu nemovitosti a optimální výši nájmu.
Realitní makléř: kvalifikovaný, pojištěný a bezúhonný
V rámci návrhu má být zaručena bezúhonnost realitních zprostředkovatelů, tedy realitních kanceláří a makléřů, dále stanovení jasných pravidel pro výkon této činnosti a rozsahu poskytovaných služeb, ale také povinné uzavření pojistné smlouvy a odpovědnosti za škodu. V praxi tedy nově vznikne povinnost uhradit klientovi penále v případě újmy způsobené výkonem realitního zprostředkování.
Novela zákona dále zaručuje odborné vzdělání realitních makléřů. Až doposud mohl pozici realitního makléře vykonávat v podstatě téměř každý jako volnou živnost. S přijetím nového zákona bude nyní k podnikání v realitní oblasti nutná živnost vázaná a k tomu i potřebná kvalifikace, a to buď v podobě vzdělání, minimální praxe či složení státní zkoušky. K ověření odborné způsobilosti bude klientům sloužit veřejně dostupný seznam.
Významná část novely se zabývá úschovou pro klienty
Další významná změna zákona se týká regulace úschovy kupní ceny. Cílem této úpravy je především minimalizovat riziko zpronevěry finančních prostředků. Díky novým opatřením by mělo dojít ke zvýšení bezpečnosti úschovy peněz klientů na takovou úroveň, jakou poskytují notáři a advokáti. I nadále může být úschova kupní ceny realizována přímo u realitní kanceláře, a to pouze na písemnou žádost klienta, nicméně musí být zajištěna smlouvou, řádně pojištěna a samozřejmostí je i vedení záznamu o úschovách. Avšak kvalitní realitní kanceláře přesto preferují advokátní, notářskou či bankovní úschovu.
Smlouva o zprostředkování musí jasně vymezovat nárok na provizi
Návrh zákona o realitním zprostředkování ukládá i několik povinných údajů, které musí písemná smlouva o zprostředkování zahrnovat. Mezi ně patří konkrétní specifikace nároku realitního zprostředkovatele na provizi a také okolnosti sjednání exkluzivně uzavřených smluv. Samotná smlouva pak musí obsahovat přílohu s výpisem z veřejného seznamu, jakým je například katastr nemovitostí, který jasně odhaluje případná omezení či vady související s nemovitostí. V případě sjednání realitního zprostředkování na dobu neurčitou může výpovědní doba činit maximálně 1 měsíc. Smlouva o výhradním zprostředkování může být nově sjednána maximálně na dobu 6 měsíců, ovšem může být opakovaně prodlužována.
Stanovení všech zmíněných zákonných povinností by mělo napomoci ke snadné a srozumitelné dohodě mezi klientem i realitní kanceláří či konkrétním makléřem. Je důležité si uvědomit, že každá změna potřebuje svůj čas, a je tedy vždy lepší oslovit prověřenou realitní kancelář s odborníky, kteří mají za sebou léta praxe, než se zatím jen spoléhat na novelizaci realitního zákona.
JAN HÁJEK, odborník realitní kanceláře Quantum reality
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama