e-news.cz - kurzy
Reklama

Stavebnictví v listopadu opět rostlo, nových bytů se ale začalo stavět méně

16.01.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Stavebnictví v listopadu opět rostlo, nových bytů se ale začalo stavět méně

České stavebnictví po dvouměsíčním poklesu v listopadu loňského roku opět trochu přidalo a vzrostlo meziročně o 4,5 procenta.

Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Nejvíce, o 5,3 procenta, vzrostla produkce v pozemním stavitelství, naopak nových bytů se začalo stavět meziročně o 11,8 procenta méně. Například v hlavním městě dokončili investoři během loňského jedenáctého měsíce jen 297 nových bytů, což představuje jeden středně velkých rezidenční projekt.
Nejvíce nových bytů se během jedenácti měsíců loňského roku začalo stavět ve Středočeském kraji (5 343 zahájených bytů), zatímco v Praze jich bylo 5 305. Střední Čechy si tak udržují post jedničky v bytové výstavbě, o kterou připravili dlouhá léta dominantní hlavní město. Rozdíl je hlavně v tom, že zatímco v Praze drtivá většina nových bytů připadá na bytové domy (4 969 zahájených bytů v bytových domech oproti 323 v rodinných domech), se Středočeském kraji je to přesně naopak (4 670 zahájených bytů v rodinných domech versus 634 bytů v bytových domech). S odstupem třetí skončil Jihomoravský kraj, kde se loni do konce listopadu začalo stavět 3797 bytů. Méně než tisíc bytů začali investoři stavět jen v dvou krajích, Karlovarském (668 zahájených bytů) a Ústeckém (867 zahájených bytů).
Zajímavý trend ukazuje statistika dokončených bytů, hlavně opět při pohledu na Středočeský kraj. Za prvních jedenáct měsíců loňského roku tam stavební firmy dokončili 1 335 nových bytů v bytových domech, což představuje více než pětinu celkového počtu dokončených bytů. Ještě předloni jich přitom ve středních Čechách v bytových domech za celý rok vyrostlo 820 a v roce 2016 dokonce jen 550. Malá nabídka na pražském rezidenčním trhu tak za okraje hlavního města vyhání nejen zájemce o nové bydlení, ale také developery a další investory. Těm zase komplikuje situaci mimo jiné extrémní nedostatek volných pozemků připravených pro bytovou výstavbu kvůli desetiletí neaktualizovanému územnímu plánu. Proto se čím dál více poohlížejí po vhodných lokalitách v dojezdové vzdálenosti od Prahy. Čísla statistického úřadu to dosvědčují.
Praha se má dále rozrůstat, podle nedávno zveřejněné projekce ČSÚ dokonce o 411 tisíc lidí v příštích padesáti letech. Aby měli tito očekávání noví Pražané kde bydlet, musí se urychleně odblokovat zaseknutý povolovací proces a připravit nové rozvojové plochy pro tisíce nových bytů. Jejich výstavba pak vyřeší i nynější velmi špatnou dostupnost vlastního bydlení pro většinu domácností. Včera bylo pozdě.
EVŽEN KOREC, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

ČNB: Věnujte pozornost penězům, abyste poznali padělky 

18.04.2024, Autor: Z blogosféry

3 539 českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 5,648 milionů Kč označila loni za padělek Česká národní banka (ČNB). Nejvíc jich, stejně jako v minulosti, bylo v Praze, a to 1 019. Následovaly Klatovy s 298 padělky a Karlovy Vary s 273 falešnými penězi. Víc než mince se padělaly bankovky, zvýšil se i počet nepravých dvacetikorun. Meziročně ČNB zadržela o 2 419 padělků víc.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Výrobní ceny v průmyslu zůstávají na uzdě

17.04.2024, Autor: Z blogosféry

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v průběhu března oproti předchozímu měsíci klesly o 0,1 %, což odpovídá meziroční stagnaci. Výsledek tak pro trh představuje poměrně výrazné překvapení směrem dolů, když vyhlížel meziroční růst o 0,3 %. 

Komentář Radomíra Jáče k údajům o inflaci v ČR za březen

10.04.2024, Autor: Z blogosféry

Meziroční inflace zůstala v březnu beze změny přesně na úrovni dvouprocentního inflačního cíle: v souladu s očekáváním finančního trhu. Na úrovni 2,0 % je meziroční inflace pod předpokladem ČNB, neboť centrální banka ve své prognóze zveřejněné počátkem února čekala březnovou inflaci na úrovni 2,9 %.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Snížení sazeb ECB v nedohlednu ochlazuje ekonomiku eurozóny

08.04.2024, Autor: red

Finanční trhy dlouho čekají na rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokové sazby. Pomalé zpomalování inflace a pečlivé prověřování ekonomického vývoje eurozóny to bance zatím nedovoluje. Hlavní depozitní sazba zůstává od posledního hlasování, které proběhlo 7.3.2024, nezměněna na úrovni 4 %, což je stav od srpna 2023. 

Tržby e-shopů prudce rostou

05.04.2024, Autor: Z blogosféry

Tržby obchodníků narůstají již tři měsíce v řadě. Tahounem tohoto pozitivního trendu jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Ekonomická nálada domácností se prudce zlepšuje

25.03.2024, Autor: Z blogosféry

Indikátor tuzemské ekonomické důvěry v březnu narostl z únorových 90,6 na 94,2 bodu a dostal se tak nejvýše od května loňského roku. Důvěra v podnikatelském sektoru se zvýšila z 89,9 na 93,0 bodu, tedy nejvýše od prosince 2023. Ještě výrazněji pak poskočila důvěra spotřebitelů, která se z 94,0 dostala až na 99,9, což je nejlepší výsledek od října 2021.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama