e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda odložila aukci kmitočtů pro 5G a vyměnila předsedu ČTÚ

28.01.2020, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vláda odložila aukci kmitočtů pro 5G a vyměnila předsedu ČTÚ

Vláda odložila vyhlášení aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G.

Navrhla Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) změnit její podmínky tak, aby byla atraktivní pro další mobilní operátory.
Kvůli tomu také vyměnila předsedu ČTÚ a místo Jaromíra Nováka jmenovala šéfkou úřadu Hanu Továrkovou. Do státního rozpočtu by aukce měla přinést minimálně šest miliard korun. Opozice odklad aukce kritizuje.
Zájem zahraničních uchazečů o aukci kmitočtů je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) nulový a zřejmě by se přihlásil jen jeden menší český zájemce. Aukce se změněnými podmínkami by mohla být vyhlášena v květnu nebo červnu letošního roku. Původně to mělo být v lednu. Havlíček upozornil, že přípravy aukce na kmitočty vykazovaly nestandardní prvky.
Aukce má přivést na trh nového mobilního operátora, a tím posílit konkurenci a snížit ceny mobilních služeb. Její spuštění nyní by podle Havlíčka „ničemu nepomohlo“ kvůli nedostatku zájemců. „Proto máme snahu, aby se vypsaly nové podmínky aukce tak, aby nalákaly větší množství operátorů. Odklad je otázka tří až pěti měsíců. Musí to projít řádnou konzultací a doporučujeme aplikovat varování EK ohledně sdílených sítí,“ uvedl Havlíček.
Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům před odletem na vzpomínkovou akci do Osvětimi řekl, že Česko má problém s tím, že některé nezávislé úřady nereprezentují zájmy daňových poplatníků. „Soutěž, kterou vypsal ČTÚ, nebyla ve prospěch konkurence,“ uvedl Babiš. Kvůli činnosti úřadu jsou podle něj v Česku proti zbytku Evropy podstatně dražší platby za mobilní služby. „Pan ministr (Havlíček) dospěl k závěru, že pan Novák by neměl být předseda ČTÚ,“ dodal Babiš.
Ministerstvo dnes vládě předložilo materiál o dalším směřování aukce, který s ČTÚ jako organizátorem soutěže nekonzultovalo. Předseda pětičlenné rady ČTÚ Novák kvůli tomu ráno rezignoval a vláda jej posléze odvolala. Podle Havlíčka ovšem Novák rezignoval ke konci ledna, vláda ho ale odvolala již k dnešnímu dni.
„Bohužel poslední vývoj, který vyvrcholil předložením materiálu na zasedání vlády plánované na 27. ledna 2020, bez možnosti zástupců úřadu jej vidět a vypořádat naše odborné připomínky, mě nenaplňují z výše uvedených důvodů jistotou, že výsledná podoba podmínek přinese tolik očekávanou změnu na českém telekomunikačním trhu a zároveň obstojí v soudním přezkumu,“ uvedl Novák v rezignačním dopise. Podle něj byla aukce připravovaná transparentně a ministerstvo bylo průběžně informováno.
Nová předsedkyně, advokátka Továrková (45) je členkou rady ČTÚ od listopadu 2019, kdy byla jmenována na pět let. Řekla tehdy, že by se ráda zasadila nejen o včasné a transparentní budování sítí 5G, ale chtěla by i přispět k řešení otázky cen mobilních dat. Byla i členkou představenstva a předsedkyní Sekce IT a telekomunikací Hospodářské komory ČR.
Odklad aukce vadí opozici. Místopředseda ODS Martin Kupka uvedl, že Havlíček vstoupil do příprav aukce bez reálných argumentů. Podle Kupky kabinet pokračuje v „totálním rozvratu řízení státu“, když dnes aukci odložil a navrhl změnit její podmínky. Odklad způsobí, že neklesnou vysoké ceny mobilních služeb v ČR, míní šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.
Stát má prostřednictvím ČTÚ dražit frekvence v pásmech 700 a 3500 MHz, které jsou určené pro rychlé mobilní sítě 5G. Ty slibují vyšší rychlost i rychlejší odezvu než stávající sítě LTE. Mají umožnit rozvoj oblastí, jako je autonomní řízení nebo internet věcí. Pásmo 700 MHz se uvolní přechodem pozemního TV vysílání na nový standard DVB-T2 v polovině letošního roku.
Aukce se podle dřívějších vyjádření pravděpodobně zúčastní stávající mobilní operátoři O2, T-Mobile a Vodafone, zájem deklarovala i firma Nordic Telecom.
ČTK
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama