e-news.cz - kurzy
Reklama

Vypadá to, že světová ekonomika by příliš zpomalovat nemusela

23.01.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vypadá to, že světová ekonomika by příliš zpomalovat nemusela

Finanční trhy zažívají velice solidní start do nového roku. Důvodem jsou relativně příznivé fundamentální zprávy.

Zaprvé Spojené státy a Čína podepsaly minou středu 15. ledna první fázi obchodní dohody, na což investoři netrpělivě očekávali.
Vypadá to, že minimálně do amerických prezidentských voleb v listopadu by mohl na této frontě panovat relativní klid. Investoři si proto oddechli. Zadruhé se v posledním týdnu relativně uklidnila situace na Blízkém východě. Situace po zabití prominentního íránského generála Američany již naštěstí neeskalovala. A zatřetí přicházejí relativně příznivé makroekonomické zprávy ze světové ekonomiky. Vypadá to podle tvrdých i měkkých makroekonomických indikátorů momentálně tak, že by již dále světová ekonomika příliš zpomalovat nemusela.
Výsledkem je pokračování silného růstu akciových trhů z loňského roku, když globální akciový index MSCI All Country World momentálně přidává 2,4 procenta. Relativně nejvíce se opět daří americkým akciím, jejichž index S&P 500 přidává 3,1 procenta. Výkonnost pražské burzy PX je přitom se ziskem 1,1 procenta podprůměrná. Dluhopisové trhy se pohybují kolem nuly, relativně nejvíce se daří korporátním dluhopisům se spekulativním ratingem (high-yield), které z globálního pohledu zaznamenávají zisk 0,7 procenta.
Komodity mají tendenci mírně klesat, když hlavní komoditní index GSCI ztrácí 2,1 procenta. Rovněž na měnových trzích panuje relativní klid. Dolar má mírnou tendenci posilovat. Pro nás je zásadní informace, že se po delší době daří české koruně, která je vůči euru od začátku roku o 1,1 procenta silnější.
Pokud jde o náš investiční výhled do konce roku, u globálních akciových trhů letos očekáváme mírně podprůměrné zhodnocení kolem 7-8 procent včetně dividend. U globálních dluhopisových trhů letos předpokládáme, že úspěchem bude zhodnocení na úrovni inflace ve vyspělých zemích, tzn. kolem dvou procent, nebo spíše ještě méně. Ani korporátní dluhopisy nás příliš nezachrání, neboť například průměrná kreditní marže eurového korporátního dluhopisu s investičním ratingem se momentálně pohybuje pod 0,5 procenta a korporátního dluhopisu s neinvestičním ratingem (high-yield) pouze kolem 2,1 procenta. To jsou hodnoty na historickém minimu, tudíž i na korporátní dluhopisy jsme po loňské v průměru 12procent rally poměrně opatrní.
V uplynulých letech se ceny finančních aktiv, a konec konců i reálných aktiv jako nemovitosti, dostaly na dosti vysoké – valuační – úrovně. To znamenalo velmi vysoká zhodnocení pro investory. Pro následující období je nicméně třeba být výrazně opatrnější. Z vyššího – valuačního – základu se vždycky roste výrazně hůře. Musíme se proto připravit na výnosově střídmější období.
MICHAL STUPAVSKÝ, investiční stratég Conseq Investment Management
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama