e-news.cz - kurzy
Reklama

Zásadní snížení globální zadluženosti prozatím v nedohlednu

12.01.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zásadní snížení globální zadluženosti prozatím v nedohlednu

Mezinárodní měnový fond (MMF) vypracoval analýzu globální zadluženosti, podle které dosáhl na konci roku 2018 celkový globální dluh, veřejný plus

soukromý, úrovně 188 bilionů dolarů, což je o tři biliony dolarů více než v roce 2017.
Průměrný globální poměr dluhu k HDP, váženo HDP jednotlivých zemí, se v roce 2018 oproti roku 2017 zvýšil o 1,5 procentního bodu na 226 procent. To je přitom nejmenší nárůst od roku 2004.
V rozvinutých ekonomikách se průměrný dluhový poměr snížil, nicméně stále není patrná nějaká výraznější snaha o podstatnější snížení zadluženosti. V rozvíjejících se ekonomikách dluhový poměr dále vzrostl. Co se týče Číny, motoru růstu celé světové ekonomiky, její dluhový poměr dosáhl na konci roku 2018 výše 258 procent, což je mimo jiné stejná úroveň jako u USA. Čína se již tedy kvapem blíží průměrné úrovni vyspělých ekonomik ve výši 265 procent.
Podle MMF jsou ve většině zemí dluhové poměry veřejného dluhu v rámci historického srovnání vysoké. S některými výjimkami, mezi které patří USA a Japonsko, již začaly rozvinuté ekonomiky zadluženost, která se naakumulovala po globální finanční krizi, postupně snižovat. Nicméně stále platí, že dluhové poměry veřejného dluhu jsou v téměř 90 procent vyspělých ekonomik vyšší než před rokem 2008. Ve třetině z nich jsou dluhové poměry veřejného dluhu o 30 procentních bodů nad předkrizovou úrovní.
Co se týče rozvíjejících se ekonomik, průměrný dluhový poměr veřejného dluhu vzrostl k úrovním, jež jsou srovnatelné s úrovněmi při krizích v polovině 80. let a v 90. letech. V téměř jedné pětině rozvíjejících se ekonomik je dluhový poměr veřejného dluhu nad 70 procent.
Pokud se podíváme na vývoj soukromého dluhu a to především korporátního, zjistíme, že úrovně zadluženosti se mezi jednotlivými zeměmi výrazně liší. Na rozdíl od veřejného dluhu byl nárůst globálního soukromého dluhu v průběhu uplynulé dekády rozdělen nerovnoměrně. V rozvinutých ekonomikách poměr korporátního dluhu graduálně rostl od roku 2010 a nyní je již na úrovni historického maxima z roku 2008.
Jsou zde nicméně významné rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. V některých velkých ekonomikách, jako je Španělsko nebo Velká Británie, korporátní sektor své zadlužení od globální finanční krize výrazně snížil. Na druhou stranu korporátní dluh v USA od roku 2011 konzistentně rostl a na konci roku 2018 dosáhl nového maxima. Společnou tendencí u několika velkých ekonomik je zvyšující se využívání korporátního dluhu na účely, jež zvyšují v ekonomickém systému riziko. Jedná se zejména o výplatu dividend, zpětné akciové odkupy a fúze a akvizice, jež jsou financování právě novým korporátním dluhem. Premiantem jsou v tomto ohledu USA.
A konečně stojí také za zmínku, že více než polovinu nárůstu globálního korporátního dluhu za poslední dekádu obstaraly čínské korporace, které jsou tak dnes podstatně více zadluženy než před globální finanční krizí. Tento fakt je tak jedním z hlavních investičních rizik pro rok 2020.
Celkově tedy můžeme říci, že se svět ještě nikdy netopil v tak velkém dluhu jako nyní. Výrazně jeho růstu nicméně přispěly centrální banky, které ve většině případů i 10 let po globální finanční krizi udržují úrokové sazby na nebo poblíž historických minim, což láká veřejné i soukromé dlužníky k akumulaci nového dluhu, neboť ten nebyl nikdy tak levný jako v současnosti. Zásadní snížení globální zadluženosti je tak prozatím bohužel v nedohlednu.
MICHAL STUPAVSKÝ, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama