e-news.cz - kurzy
Reklama

Až osmdesát procent barvy a chuti whisky dělají právě sudy

27.02.2020, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Až osmdesát procent barvy a chuti whisky dělají právě sudy

Rozhovor s ONDŘEJEM CHLÁDKEM, majoritním vlastníkem TREBITSCH Whisky
Před pár lety se v Třebíči zrodila TREBITSCH Czech Single Malt Whisky, jak zní její chráněný název. Aby firma mohla navyšovat produkci, a tím i skladové zásoby whisky v sudech, založila Trebitsch investiční fond. Čím se liší investiční whiska od investičních vín a na jakém principu funguje fond kvalifikovaných investorů?
Proč jste začali vyrábět v Česku zrovna whisky?
Jak už to bývá, všechno je dílem náhody a příběh České whisky není výjimkou. V roce 2007 se náš kolega, Tomáš Dyntar, rozhodl, že si v Židovské čtvrti v Třebíči otevře vlastní whisky bar. Ale ne ledajaký, pěkně stylový, takový, jaký široko daleko nenajdete. To, na co chtěl zákazníky přilákat, nemělo být jen výjimečné prostředí Židovské čtvrti zapsané v UNESCO, ale především na svou vlastní whisky.
Kdy bar otevřel?
Bohužel, tak jednoduché to nebylo, a nakonec všechno dopadlo úplně jinak. Než Tomáš vyladil dokonalou chuť dnešní TREBITSCH Czech Single Malt Whisky, trvalo to několik let. Nakonec nalil čirou tekutinu do sudu, na 3 roky ho zavřel a čekal. Nikdo, včetně autora celé receptury netušil, co ze sudu vyteče a jestli to bude vůbec poživatelné. Nic jiného mu ale nezbylo, protože aby whisky byla opravdu whisky, musí zrát v sudu minimálně tři roky a chcete-li to dělat poctivě, proces zrání neurychlíte.
A dala se pít?
Nejen, že se dala pít, byla prostě vynikající. Jemná, lahodná a na to, že byla pouze tři roky stará, měla krásnou zlatou barvu. Tomáš dal tehdy whisky ochutnat svým přátelům a kamarádům a mezi nimi jsem byl i já. Než jsem ji ochutnal, byl jsem velmi skeptický, ale po prvním panáku jsem věděl, že tohle nemůže zůstat jen v Třebíči, musí to ven, nejlépe do celého světa. Domluvili jsme se tedy s Tomášem, připravil jsem byznys plán a pořádně to rozjeli.
V každém podnikání nastane zásadní zlom, který určí další úspěch firmy. Kdy přišel tento bod zlomu u vás?
Na to je velmi těžké odpovědět, protože těch milníků byla celá řada. Začali jsme rychle budovat kvalitní zázemí včetně komplexního výrobního procesu. Založili jsme společnost TREBITSCH old town distillery, koupili slovenskou firmu na výrobu sudů, našli si partnery na výrobu pálenky a koupili chátrající areál v Šebkovicích, který už druhým rokem rekonstruujeme a předěláváme ho na výrobní závod a sklad. Kromě toho jsme museli řešit obchod, prodej, marketing, ochranné známky a složité jednání s úřady.
Jak jste řešili finance k rozvoji firmy? Kde jste našli investory?
Při každém rozvoji podnikání potřebujete především finance a čím rychleji se vám je podaří získat, tím rychleji můžete realizovat všechny plány. Zpočátku nám s financemi pomáhali přátelé a investoři z našeho regionu. Abychom ale celý proces růstu co nejvíce urychlili, museli jsme získat více finančních prostředků, a proto jsme se rozhodli vydat firemní dluhopisy. K našemu velkému překvapení se dluhopisy během tří týdnů vyprodaly a my díky tomu získali deset miliónů korun na další rozvoj.
Víme, jak to dnes je s dluhopisy. Pro investory sice představují zajímavé zhodnocení, ale také velké riziko. Už jste klientům vypláceli úroky, případně i vklad?
To máte určitě pravdu, ale důležité je, kdo dluhopisy vydává a čím je má kryté. My nejsme technologickou firmou, startupem, za kterým by byl jen nápad a jedničky a nuly. Tím nechci kolegy startupisty vůbec naštvat, držím pěsti každému, kdo se pouští do podnikání, ale my jsme v úplně jiné pozici. Za námi zůstávají plné sudy tekutiny, které čím jsou starší, tím mají vyšší hodnotu. Všichni, kdo si naše dluhopisy koupili, dostávají včas zaplacené úroky. Důvěra investorů a našich partnerů je pro nás existenčně důležitá a vážíme si každého, kdo se rozhodne zhodnotit své peníze právě u nás.
Co ten bar, otevřeli jste ho nakonec?
Otevřeli. Na konci roku 2018 jsme po měsících a měsících stavebních prací a rekonstrukcí otevřeli v srdci Židovské čtvrti první TREBITSCH bar a od té doby máme plno. Neříkám to jen obrazně, ale opravdu nás mile překvapilo, jak rychle si k nám lidé z Třebíče a okolí našli cestu a vrací se k nám. Jsme za to moc rádi a máme v plánu otevřít letos další bar v Praze. Původně jsme ho chtěli otevřít již v loňském roce, ale naskytla se nám ještě lepší příležitost, tak se pražští zákazníci a turisté dočkají až letos.
V čem je podle vás vaše whisky tak výjimečná?
Jednoduše neděláme kompromisy. Chceme tu nejvyšší kvalitu, a to jak v pálení, tak u vstupních surovin a samozřejmě sudů, které jsou pro chuť a barvu whisky tím nejdůležitějším. Málokdo ví, že až 80 procent barvy a chuti whisky dělají právě sudy, proto si je vyrábíme sami. TREBITSCH Whisky je jemná, má krásnou barvu a chutná jak mužům, tak ženám. V roce 2019 jsme vyhráli zlatou medaili od ženské poroty na mezinárodní soutěži v Londýně a dvojitou zlatou medaili v Hongkongu. A to jsme zatím soutěžili jen se čtyřletou whisky. Ambice tedy máme veliké.
Jak vnímáte českou konkurenci výrobců whisky, v čem jste lepší?
Na českém trhu je pár výrobců, kteří whisky dělají, ale není jich mnoho. Samozřejmě je registrujeme a zajímá nás, co konkurence dělá, ale abych byl upřímný, tak především řešíme sami sebe, naše zákazníky a to, aby byli spokojeni všichni ti, kdo si naší whisky koupí nebo do nás investují peníze. Nemáme zapotřebí se konkurence obávat, protože víme, že děláme poctivý kvalitní výrobek, o který je zájem a klienti se k nám pravidelně vrací. Navíc už to dnes není jen o České republice, ale vyvážíme TREBITSCH Whisky do celého světa. Oblíbili si nás zákazníci v Asii, Evropě, ale už i v Severní Americe, kde se snažíme více etablovat. Díky tomu, že pálíme košer whisky, otevírá se nám například celý New York, kde žije velká židovská komunita a whisky jim chutná.
Kolik lahví čtyřleté whisky jste v prvních letech produkovali?
Než se budeme bavit o stočených lahvích whisky, je důležité alespoň nastínit proces produkce. Pro nás je především důležité, abychom měli napálenou a ve skladech uloženou whisky v dubových sudech. V těchto sudech totiž whisky zraje a čím déle v nich je, tím roste na hodnotě. V okamžiku, kdy se stočí ze sudu do lahví, proces zrání tím končí. Proto se snažíme dávat do prodeje jen nezbytně nutné množství TREBITSCH Whisky, a pokud možno ji nechávat co nejdéle v sudech, které máme uskladněné v několika celních skladech pod nepřetržitou kontrolou státních orgánů. Zpočátku jsme tedy stáčeli jen jednotky tisíc lahví ročně a v roce 2019 jsme stočili přes 15 tisíc lahví. V následujících letech chceme produkci postupně navyšovat a tím i množství lahví pro koncové zákazníky.
Máte fond kvalifikovaných investorů. Jaké jsou parametry fondu v případě whisky?
Už jste zmínil, že je to fond kvalifikovaných investorů a minimální výše investice je tedy 1 milión korun. Investorům nabízíme průměrný roční výnos z vložené částky v rozmezí 6-8,1 procenta podle výkonu fondu a minimální doba trvání je 3 roky. Většina investorů ale volí horizont 5 až 6 let, protože výnos je pro ně logicky zajímavější. Trebitsch investiční fond SICAV nabízí investorům garanci (až do výše fondového kapitálu výkonnostních investičních akcií zakladatelů fondu) minimálního výnosu prioritních investičních akcií ve výši 6 procent p.a. , a to i v případě nižšího zisku či dokonce ztráty fondu. Zjednodušeně se to dá formulovat tak, že i když se nebude fondu dařit, tak investor své peníze dostane. Závazky vůči investorům jsou tak vždy upřednostňovány před zakladateli fondu.
Investor je tedy lépe krytý?
Přesně tak. Majitelé výkonnostních akcií, zakladatelé fondu, mají zajímavý výnos v případě, že se jejich nápadu dobře daří. Výnos pro investory je ale vždy v určitém rozpětí a je přímo závislí na výkonu fondu. Vyšší riziko tak nesou zakladatelé, protože investor si vždy přijde na své, i když se fondu tolik nedaří.
Kolik lahví whisky budete za deset let schopni každoročně vyprodukovat?
Pokud se nám bude dařit produkovat konstantně přes 135 tisíc litrů whisky ročně, tak bychom za 10 let měli být schopni uvolňovat do prodeje každý rok přes 2,5 miliónů lahví whisky.
Jak dalece jste pokročili ve snu otevřít další bar v Praze? Nebojíte se velké konkurence?
Máme vybrané a zasmluvněné prostory v centru Prahy a momentálně řešíme náležitosti ohledně provozu. Konkurence v Praze samozřejmě je, ale náš bar bude specifický a myslím si, že si najde zákazníky jak z řad českých zákazníků, tak samozřejmě i turistů, kterých se v této lokalitě pohybuje opravdu hodně.
Je whisky spíše pro pány či i pro dámy?
Divil byste se, ale konkrétně naší whisky milují především ženy. Oproti tradičním whisky je TREBITSCH jemnější a dámy tak na ní nedají dopustit. Pánové, kteří preferují těžké skotské whisky, zůstanou asi věrní jim a TREBITSCH budou brát jako doplněk nebo spíše alternativu. Na druhou stranu je však spousta mužů, kterým tradiční whisky nechutnají a tu naší si kupují i několikrát měsíčně.
Existuje segment investičních vín. Je možné také mít investiční whisky?
Samozřejmě ano, ale spíše než láhev, je to investiční sud. Víno vám zraje i v láhvi, zatímco whisky zraje pouze v sudu. Proto jsme zahájili i prodej investičních sudů, kdy si od nás mohou investoři koupit sud s whisky a mít v něm uložené své peníze, které se v čase zhodnocují. Výhodou je, že nemusí investovat tak vysokou částku, tedy od 1 milionu výše, ale stačí jim k tomu minimálně 75 tisíc korun.
Co vy nejraději pijete? Co byste nám doporučil k pití?
Bylo by asi sám proti sobě, kdybych řekl něco jiného než whisky, a dokonce něco jiného než naší whisky. Rád zkouším různé druhé, ale je pravda, že ta naše mi chutná nejvíce. Vím, jak ji vyrábíme, vím, jaké suroviny používáme a že nic není ošizeno. A navíc, i když se napijete trochu více, nebude vás druhý den bolet hlava. To je kouzlo kvalitního alkoholu a samozřejmě i dostatečné zodpovědnosti, že to večer nekombinujete se vším možným a disciplinovaně se držíte jen jednoho druhu alkoholu. Kromě whisky si dám rád i sklenku dobrého vína nebo dobré vychlazené pivo. I když náš bar je zaměřený na whisky, pivo je pivo a nechybí ani u nás.
Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama