e-news.cz - kurzy
Reklama

Exportní úvěry. Ohlášení konce černých děr zatím není na pořadu dne

10.02.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Exportní úvěry. Ohlášení konce černých děr zatím není na pořadu dne

Recenze novely zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou.

Hodnocení Ekonomického magazínu: 80 procent
Autor: Vláda
Datum schválení vládou: 3. 2. 2020
Ještě v roce 2013 se tehdejší ministr financí Kalousek chlubil, že podpoří vývoz. Díky zvýšení pojistné kapacity Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) o deset miliard měli vzniknout tisíce pracovních míst. Co mohla být dobrá zpráva pro podnikatele, rozhodně nebyla dobrá zpráva pro daňové poplatníky. Alespoň ne ty české. EGAP vlastněná státem se zabývá pojišťováním vývozních úvěrových rizik. Většinou se tak děje ve spolupráci se státní exportní bankou ČEB, která financuje vývozní úvěry. Myšlenka, která stála u zrodu tohoto modelu podpory exportu je prostá. Pomoci exportu v případech, kdy komerční banky nechtějí poskytovat levné peníze, protože dané země a projekty považují za příliš rizikové.
Člověk nemusí být geniální ekonom, aby ho napadlo, že takto nastavené financování nemůže dopadnout dobře. Pokud posíláte levné peníze do nestabilních zemí, rizika nemizí, ba naopak stoupají a na bilanci exportní banky i pojišťovny je to znát. Jediný důvod, proč ještě nezkrachovaly, je, že ztráty ze zákona platí stát. Od roku 1995, kdy ČEB vznikla, dostala ze státního rozpočtu 10, 5 miliardy na pokrytí ztrát ze špatných úvěrů. S dotacemi od státu ve výši 7, 8 miliardy ji pojišťovna šlape celkem úspěšně na paty. I když se hospodaření obou institucí podařilo v roce 2018 dostat pod kontrolu, celkové výdaje státu na systém podpořeného financování k dnešnímu dni převyšují už 30 miliard korun.
Peníze skončily většinou v Rusku, na Ukrajině a v neposlední řadě v Turecku, kde je stále nedořešena půjčka na výstavbu elektrárny Adularya vy výši 12 miliard. Nedostavěnou elektrárnu se nedaří prodat ani za několikanásobně nižší cenu. Společnost Vítkovice Power Engineering, která byla hlavním dodavatelem stavby, je v úpadku a turecký investor zřejmě kdesi v turecké šatlavě. A je to právě on, kdo si peníze půjčil, neboť jedním z neoblíbenějších modelů exportního financování je, že ČEB poskytuje peníze zahraničnímu investorovi, který by se v zemi svého původu k tak výhodnému úvěru nikdy nedostal. V podstatě ho tím český daňový poplatník dotuje i v případě, že úvěr splatí.
Za smutný příběh české podpory exportu nenese odpovědnost současná ani minulá vláda. Problémy, které v posledních letech ČEB i EGAP řeší, pocházejí vesměs z úvěrů poskytnutých v letech 2008 až 2012. Tehdy se půjčovalo každému, kdo si řekl. Zmíněný turecký kontrakt je například z roku 2010. Součástí vystřízlivění pak byly trestní oznámení na manažery, výměna managementu, ale co je mnohem zásadnější: změna přístupu k podpoře exportu. Ministerstvo financí převzalo od resortů průmyslu, zahraničí a zemědělství jejich vlastnické podíly a stalo se jediným akcionářem EGAP i ČEB. Díky tomu se omezil vliv ministerstev, která v podpoře exportu sledují více politické než ekonomické cíle.
V prosinci loňského roku pak vláda schválila nové institucionální uspořádání podpory exportu. ČEB se v právní fázi přesune pod EGAP, který v ní horizontu dvou let bude vlastnit stoprocentní podíl. Vyřeší se tak dvoukolejnost i neustále spory, kdo za co může, a ještě se uspoří na provozních nákladech. Cílem propojení státní banky a pojišťovny není, aby pojišťovna nadále automaticky pojišťovala úvěry banky. Naopak, jejich podnikání se více oddělí. Státní pojišťovna by měla pojišťovat komerční banky, úvěry ČEB si banka bude muset pojistit jinde, což sníží rizika státu. V další fázi pak z holdingu vznikne exportní agentura, která se soustředí hlavně na pojišťování úvěrů komerčních bank.
Návrh novely zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou je fakticky prvním legislativním krokem k realizaci této koncepce. Ruší se ustanovení, že ČEB je ze 2/3 vlastněna státem, zesiluje kontrola státu nad hospodařením obou institucí, prostřednictvím vyhlášek bude možné zastropovat výši úvěrových rizik, které může exportní pojišťovna pojistit bez souhlasu vlády, a stejně tak výši jednotlivých transakcí podpořeného financování, které může exportní banka realizovat bez souhlasu vlády. Exportní pojišťovna a exportní banka budou povinny vést prostředky na účtech podřízených státní pokladně vedených u ČNB, což vyžaduje rovněž změnu zákona o rozpočtových pravidlech.
Reforma systému financování a pojišťování exportu se státní podporou, pro kterou se vláda rozhodla, bude trvat několik let a předložený návrh zákona ani zdaleka neznamená její konečnou podobu. Významnější jsou z tohoto pohledu spíše změny v managementu obou institucí, větší zaměření na menší podniky, kde logicky také hrozí menší ztráty než u megalomanských projektů. Ohlášení konce černých děr tedy zatím rozhodně není na pořadu dne. Za zlepšenou bilancí financování a pojišťování českého vývozu posledních let se dost možná podepsalo i odeznění hospodářské krize minulých let. Dříve než přijde další, potřebujeme skutečnou systémovou změnu, kterou doprovodí i zbrusu nová legislativa.
– swp, red –
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Recenze novely trestního zákoníku

05.02.2024, Autor: red

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek má u neziskovek spoustu škraloupů. Od posezení s nežádoucími osobami přes bombardování žalobců nevhodnými dotazy. Přitom se nedá říct, že by se jim nesnažil nadbíhat. Nové vymezení trestného činu znásilnění je úpravou, po níž různé spolky volají už dlouho a musel přijít ministr Blažek, založením spíše konzervativec, aby je někdo konečně vyslyšel.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu

27.12.2023, Autor: red

O mizerném nakládání se zemědělským půdním fondem už se toho napsalo mnoho, takže jen stručná rekapitulace. Každý rok je v průměru vyjímáno a zabíráno 700 hektarů zemědělské půdy, z toho zhruba 40 % té nejkvalitnější v první a druhé kategorii. Pokud bychom to sečetli za deset či dvacet let, jsou to obrovská čísla.

Recenze novely zákona o soudech a soudcích

11.12.2023, Autor: swp, red

Bylo vám třicet, jste svéprávný a bezúhonný? Pokud ano, jděte dělat přísedícího k soudu. Zvolen bude každý, pokud jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat. Ve skutečnosti postačí ta svéprávnost a možná formální bezúhonnost. O místa soudních přísedících dlouhodobě není zájem a na soudech jich je nedostatek.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

06.03.2021, Autor: swp, red

V ANO „rezonuje“ myšlenka prosazovat celou Českou republiku jako jeden obvod. „Pokud by byl jeden obvod, tak lídr je kandidát na premiéra“, říká k tomu premiér a nepochybně tím myslí sám sebe.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze novely zákona o volbách do Parlamentu ČR

09.02.2021, Autor: swp, red

V prosinci 2017 podala skupina senátorů návrh na zrušení části volebního zákona o volbách do Parlamentu ČR, v němž mimo jiné požadovala zrušení rozdělení České republiky do volebních obvodů spolu s uplatněním D´Hondtovy metody pro výpočet mandátů v takto vymezených volebních obvodech, a dále na zrušení načítacího kvora deset procent a více pro předvolební koalice.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama