e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Nepodceňujte kontrolu rizikových míst domácnosti

05.02.2020, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Nepodceňujte kontrolu rizikových míst domácnosti

V domácnosti je mnoho rizikových míst, která mohou ohrozit bezpečí obyvatel i jejich věcí.

Jedná se zejména o rozvody elektřiny, plynu, vody i topení. Určitě se vyplatí věnovat se kontrole v novém bydlení, stejně tak je ale dobré mít stav pod pravidelnou kontrolou, protože škody mohou být jinak obrovské.
Pravidelně kontrolujte rozvody elektřiny a plynu
Pokud chcete být doma v bezpečí, měli byste mít jistotu, že jsou v pořádku zejména rozvody elektřiny a plynu. „Ve starších činžovních či panelových domech často stále narazíte na hliníkové rozvody elektřiny. V takovém případě je třeba elektroinstalaci pravidelně revidovat elektrikářem. V opačném případě může hrozit zkrat a následný požár. Rozvody lze samozřejmě také vyměnit za nové, počítejte ale pak s investicí pohybující se v řádech desítek až stovek tisíc, v závislosti na velikost bytu,“ říká Jan Kovalský z Energie ČS. Pokud je v domácnosti zavedený také plyn, je třeba pravidelně kontrolovat i jeho rozvody. Při podcenění revizí může hrozit únik plynu, což by chtěl riskovat málokdo.
Provádějte revizi spotřebičů
S kontrolou rozvodů elektřiny a plynu souvisí i revize spotřebičů. Elektrospotřebiče ve špatném technickém stavu mohou velmi snadno způsobit požár a plynové spotřebiče zase nepříjemný únik plynu. „Obezřetnosti je třeba hlavně když například přicházíte do nově pronajatého bytu, se kterým nemáte dlouhodobé zkušenosti a neznáte dobře jeho historii. Zde se jistě vyplatí nespoléhat se na starší revize a investovat několik tisíc korun do vlastního a aktuálního prověření technického stavu všech rozvodů a elektrických i plynových spotřebičů,“ doporučuje Jan Kovalský z Energie ČS. Taková investice se jistě mnohanásobně vrátí v následném klidu a bezpečí.
Kontrolujte těsnost rozvodů vody a topení
Nepříjemné komplikace může přinést i únik vody ze špatně těsnících rozvodů či topení. Pravidelná pečlivá kontrola rozvodů vody, ale i všech roháčků, sifonů a hadiček u spotřebičů a sanity se vyplatí. Předejdete tak nepříjemnému překvapení při úniku vody, který může trvat mnoho hodin i dní, a škody mohou být pak obrovské. Před každou sezónou se doporučuje také kontrola topného systému včetně těsnosti topných těles. V neposlední řadě je důležitá také pravidelná revize přístupnosti a stoprocentní funkčnosti všech uzavíracích ventilů.
Vyplatí se i jednoduchá chytrá kontrola
„Velkým problémům můžete předejít i pořízením chytrých prvků domácího zabezpečení, které vám kouř, únik plynu či vody spolehlivě ohlásí. Nemusí se přitom jednat o komplexní nákladné systémy, ale klidně jen o jednotlivé prvky napojené na mobilní zařízení,“ doporučuje Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama