e-news.cz - kurzy
Reklama

Známkou bohatství není spousta peněz, ale i spousta volného času

25.02.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Známkou bohatství není spousta peněz, ale i spousta volného času

Finančně nezávislý člověk neměří úspěch velikostí svého majetku, ale množstvím volného času, který díky penězům získal.

Pasivní příjem mu umožňuje dělat to, co ho baví.
V jedné věci jsou na tom všichni lidé na planetě Zemi stejně – každý z nás má denně k dispozici tutéž porci času. Někteří lidé s ní dokážou pracovat velmi efektivně, jiní naopak časem plýtvají. Chudý člověk pracuje pro peníze, vydělává na novou televizi, nový mobil. Finančně nezávislý člověk nechává své peníze pracovat pro sebe. Naučte se pracovat s časem, vytvořte si svůj vlastní systém time managementu a získejte to nejcennější – čas, který můžete trávit podle svých představ.
Jak provést audit svého času?
Abyste mohli získat čas, dosáhnout finanční nezávislosti a pracovat pak pouze pár hodin týdně, musíte nejprve čas investovat. A abyste vydrželi až do cíle, je nutné si nastavit vlastní time management, být disciplinovaní v řízení svého času a co nejvíce možných věcí delegovat na druhé – na své spolupracovníky. Díky delegaci jednotlivých úkolů dokážete zvládnout více za méně času. Musíte zkrátka pracovali chytřeji, ne déle a více.
Časový obraz dne
Jako první krok si tedy sestavte svůj časový obraz dne/týdne/měsíce, abyste (stejně jako u svých financí) věděli, kde svůj čas využíváte efektivně a kde ne. Rozdělte si den na logické časové úseky, například:
spánek,
ranní rituály,
cesta do práce,
práce pro někoho jiného,
práce na vlastních projektech,
čas s dětmi,
čas s partnerkou/partnerem,
čas s přáteli,
sledování TV,
sledování sociálních sítí,
nicnedělání.
Pak se zaměřte na časové úseky, kde jste neefektivní nebo kde dokonce časem plýtváte. Jedná se o úseky, kde vám daná věc trvá příliš dlouho nebo byste ji vůbec nemuseli dělat.
Zamyslete se nad tím, jestli opravdu musíte každý večer usednout k televizi a jak kvalitně je to strávený čas. Je fajn se jednou za čas podívat na dobrý film, ale zapínat každý večer televizi a čekat, že v ní „něco bude“, je podle mě ztráta času.
Zamyslete se nad tím, kolik času trávíte pročítáním zpráv na internetu a jaké procento z těchto zpráv je pro vás opravdu užitečných. Spočítejte, kolik času trávíte sledováním sociálních sítí nebo videí, která vám nic nedají. Nejspíš mi dáte zapravdu, že 95 procent zpráv vás dnes nemusí zajímat, nebo pouze podporují vaše negativní myšlení.
Devět kroků k lepšímu time managementu
Váš čas vám nikdo nevrátí. Pokud vymezený čas uplyne, už jej nikdy nedostanete zpět, je nenávratně ztracený. Je jenom na vás, jak se svou každodenní porcí času naložíte. Více času můžete mít už zítra!

  1. Omezení časových ztrát

Prvním krokem je zbavit se nevyužívaného času. Můžete omezit sledování televize i čtení zpráv na internetu. Pokud jsou nějaké informace důležité, pak se k vám vždy dostanou. Vaši přátelé či rodinní příslušníci vám jistě poví, co se děje ve světě, přefiltrují vám informace, kterých je dnes k dispozici ohromné množství, přičemž většinu z nich nepotřebujete znát. Zkuste se zaměřit na to, kolik informaci je negativních, a tyto informace prostě odfiltrujte. Ke svému životu je nepotřebujete. Věřím, že tím získáte několik hodin času denně a jako bonus budete pozitivněji naladěni :-).

  1. Plán využití nového času

Naplánujte si, co budete s novým časem dělat. Můžete jej věnovat sebevzdělávání, hledání nových investičních příležitostí, rodině, sportu. Váš život se tím výrazně zkvalitní.

  1. Delegování úkolů

Úkoly, které nemusíte realizovat sami, delegujte na někoho jiného. Naučte se přenechávat jiným i úkoly, které dnes děláte sami, abyste získali schopnost delegovat. Pokud dnes nepracujete na manažerské pozici, bude to pro vás nová dovednost.

  1. Efektivnější nakládání s časem

První krok jste zvládli, umíte během svého dne ušetřit několik hodin času. Nyní se soustřeďte na to, abyste dokázali ještě lépe využít zbývající čas a za stejný časový úsek jste dokázali zpracovat více úkolů. Toho dosáhnete zlepšením vlastní efektivity.

  1. Princip 80/20

Pravidlo 80/20 neboli Paretovo pravidlo říká, že 20 procent věcí, které uděláte, vám přinese 80 procent výsledků. Jinými slovy: 20 procent vstupů generuje 80 procent výstupů. Měli byste se tedy soustředit právě na oněch správných 20 procent, která budou mít největší význam pro dosažení vašeho cíle. Delegujte úkoly, které vám takový efekt nepřinášejí a jež patří mezi nejméně přínosné z hlediska vašeho cíle, tedy patřící mezi oněch 80 procent vstupů, jež generují pouze 20 procent výstupů.

  1. Síť externistů

Vytvořte si síť externích spolupracovníků. Využijte služeb realitních makléřů, bankéřů, stavebních techniků, architektů, správců nemovitostí, právníků a delegujte na ně část práce. Velmi pravděpodobně odvedou i kvalitnější práci než vy sami.

  1. Virtuální asistentka

Pro vyhledávací úkoly můžete využít virtuální asistentku. Dnes tuto službu dokonce nabízí i některé banky v rámci vedení konta. Zjistěte, co je ve vaší blízkosti dostupné, a využijte toho. Dnes můžete mít asistentku stejně jako CEO velké společnosti, a ta vám může domlouvat schůzky, vyhledávat informace, provádět jednoduché analýzy atd. Snažte se tedy co nejvíce úkolů delegovat na svou vytvořenou síť kontaktů, na své „spolupracovníky“, a využijte tak svůj pracovní čas výrazně efektivněji.

  1. Komunikační nástroje

V dnešní době máme k dispozici velké množství nástrojů, které nám umožňují komunikovat rychleji a efektivněji. Rozmyslete si, jestli je vždy nutné se scházet, zda by nestačil videohovor, telefonát, e-mail.

  1. Vybraná společnost

Vybírejte si, s jakými lidmi budete trávit svůj čas. Neměly by to být osoby, které vás jen vysávají a nedávají vám žádnou energii, čas s nimi strávený byste měli snižovat na minimum. Raději se setkávejte s lidmi, s nimiž je vám dobře, kteří vás obohatí a od nichž se můžete něco nového dozvědět nebo naučit, s lidmi, kteří mají podobné myšlení jako vy. Raději věnujte svůj čas rodině a svým dětem.
Lidé, kteří uspěli a jimž se podařilo dosáhnout finanční nezávislosti, byli ve správný čas na správném místě. Věřte, že takové příležitosti jsou všude kolem nás, jen je potřeba, abyste byli připraveni na okamžik, až taková kombinace správného místa a času nastane. Čas je největší aktivum, které máme. Proto je nutné, abyste dnes začali řídit svůj čas a dokázali jej efektivně využívat.
VÍT ENDLER, Finanční samuraj.cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama