e-news.cz - kurzy
Reklama

V ohrožení jsou zaměstnanci v průmyslu, ale nově i ve službách a pohostinství

05.04.2020, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
V ohrožení jsou zaměstnanci v průmyslu, ale nově i ve službách a pohostinství

Dle nejtemnějších scénářů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) způsobí světová pandemie koronaviru zpomalení globální ekonomiky v roce 2020

až o polovinu. Tvrdý dopad to bude mít i na pracovní trh, a to na mezinárodní i národní úrovni.
To se ovšem neprojeví hned, zaměstnanci v nejvíce ohrožených sektorech ekonomiky by se však měli připravit na změny, které trh práce pocítí pravděpodobně letos na podzim.
Pandemie koronaviru stoprocentně ovlivní i český pracovní trh. Otázkou zůstává, do jaké míry. Zohlednit se přitom musí řada faktorů, přičemž nejdůležitějším z nich je doba, po kterou bude společnost nucena setrvat v současném krizovém režimu. Zároveň ale podotkl, že by se lidé měli vyzbrojit jistou schopností předvídat následky v době, kdy bezprostřední ohrožení pomine. V tu chvíli se totiž teprve probudí pracovní trh.
Je třeba zdůraznit, že lidem nehrozí vlna bezprostředního propouštění. Trh práce vykazuje určitou setrvačnost. Dá se říci, že ukazatele trhu práce (pozn. nejvýznamnějším je míra nezaměstnanosti) jsou ze své podstaty určitým způsobem zpožděné. Vyvíjejí se se zpožděním za vývojem celé ekonomiky, což se typicky projevuje tak, že nejdříve padají akcie, ty následuje průmysl, a až poté začíná klesat zaměstnanost. Proto nepředpokládám, že by vlna propouštění české zaměstnance zasáhla ještě v kalendářním roce 2020.
Reakce trhu práce na pandemii koronaviru by mohly do jisté míry začít určovat podobu trhu práce již ve druhé polovině roku. Počítat by s nimi měli zejména zaměstnanci v rizikových odvětvích, hutnictví, těžbě nebo automobilovém průmyslu. Tato odvětví ekonomiky jsou globálními krizemi tradičně ohrožena, současná krize rozšíří tuto skupinu i o sektory, pro které to není zas tak typické. Kvůli koronaviru je teď nově ohrožen segment turistického ruchu a pohostinství, kupříkladu restaurace či hotely. Těmto zaměstnancům může hrozit zvýšené riziko vyhazovu.
Co to znamená pro ohrožené zaměstnance? Tito lidé budou muset v době po šíření nákazy dbát vyšší obezřetnosti a sledovat, kam se trh práce vyvíjí. Bezpochyby budou muset vyhodnocovat, zda právě oni nejsou ohroženi strukturálními změnami, které postihnou riziková odvětví (pozn. zmíněné výše). Zodpovědná příprava přitom do značné míry předurčí jejich budoucnost. Z dostupných nástrojů doporučuje zvážit možnosti, které poskytují rekvalifikační kurzy či dokonce úplná změna profesního zaměření. Je jisté, že dlouhodobý trend rekordně nízké nezaměstnanosti v konfrontaci s koronavirem neobstojí. Češi by zkrátka měli počítat, že pravděpodobnost propouštění bude jistojistě narůstat.
Možná paradoxně by tato situace mohla prospět některým zaměstnavatelům. I když podobná krize je svého druhu katastrofou pro každého podnikatele usilujícího o maximalizaci zisku. Na druhou stranu můžeme sledovat nové trendy, které jejich postavení do určité míry posílí. Možná si i do určité míry ulevili, alespoň z jistého úhlu pohledu. Napjatá situace na trhu práce polevuje. To znamená, že pro zaměstnavatele už nebude tak složité nacházet kvalifikované a vhodné zaměstnance. Stejně tak nutně oslabuje tlak ze strany zaměstnanců na zvyšování mezd. Jakákoliv krize zaměstnancům dává důvody, aby si své práce vážili, což oslabuje jejich pocit, že jsou páni situace jako za dob ekonomického boomu.
Situace se dynamicky proměňuje každým dnem, míra nezaměstnanosti poroste směrem nahoru. Češi si tak budou muset co nejrychleji osvojit aktivní roli při hledání práce, a to třeba i v horizontu několika let. Vlna propouštění s určitou intenzitou proběhne, někteří o práci skutečně přijdou, a nad jinými se, třeba i po dlouhou dobu, bude toto nebezpečí minimálně vznášet. To by si měl uvědomit každý zaměstnanec i zaměstnavatel.
LUKÁŠ KOVANDA,  ekonom think-tanku CZECH FUND
exkluzivně pro Jenpráce.cz
 
 
 
 
 
Foto 1: Pixabay
Foto 2: archiv autora
 
 
 
 
 
 
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama